Odiseea spatiala

La 50 de ani de la cucerirea spatiului, Reader’s Digest face o recapitulare a principalelor evenimente care s-au intamplat de atunci
 
<p>
PRIMII PASI
 
Dezastrul provocat de cel de-al doi-lea razboi mondial a dovedit ca a calatori in spatiu nu este doar posibil, ci are o influenta decisiva pentru statutul si supravietuirea unei natiuni. Rachetele germane V-2 urca la peste 100 de kilometri inaltime, pentru a atinge linia Kármán – limita „spatiului cosmic“ – inainte de a cobori, distrugator, peste Londra. Din acel moment, cursa spatiala a luat startul.

RIVALITATE

 
Rusii inscriu: primul satelit (Sputnik 1) si primul animal, un caine din Moscova (Sputnik 2), ajung in spatiu. Urmeaza o lovitura si mai mare: primul om pe orbita pamantului. Cosmonautul Iuri Gagarin, cu zambetul sau care „a incalzit razboiul rece“, aprinde, pe buna dreptate, mandria „tovarasilor “.
Neintimidat, tanarul presedinte de atunci al SUA provoaca America anului 1961 sa faca un lucru desprins din cartile lui Jules Verne: sa calatoreasca de la Pamant la Luna. Opt ani mai tarziu, „Vulturul“, asa cum a fost numita Apollo 11, aselenizeaza cu mai putin de 30 de secunde inainte de a ramane fara combustibil.
Dupa alte cinci misiuni pe luna, SUA incepe si ea sa se faleasca, calatorind fara griji prin spatiu. Aduna o impresionanta prada selenara: 382 de kilograme de roca spatiala!

COSTURI ASTRONOMICE?

 
Explorarea spatiului nu este o afacere excesiv de costisitoare. Programul lunar Apollo a costat 156 de miliarde de dolari. Iar cel mai scump proiect NASA care i-a urmat, naveta spatiala, a costat 196 de miliarde de dolari, cate 1,5 miliarde de dolari pentru fiecare dintre cele 135 de misiuni realizate incepand din 1981. Associated Press observa: „Costurile programului navetelor spatiale reprezinta mai putin de o sesime din suma de 1,2 trilioane de dolari pentru razboaiele din Irak si Afganistan de pana acum“.

Cateva cifre-simbol

Varsta Valentinei Tereskova, prima femeie in spatiu, in iunie 1963. Muncitoare intr-o fabrica sovietica de textile, ea a petrecut trei zile pe orbita Pamantului – mai mult decat toti astronautii americani de pana atunci.
203 milioane de kilometri - distanta parcursa de Atlantis, ultima dintre cele cinci navete americane, in timpul celor 33 de misiuni.
20 de milioane de dolari - suma pe care americanul Dennis Tito a platit-o programului spatial rus, in anul 2001, pentru a deveniprimul turist in spatiu.
5 SONDE calatoresc in afara sistemului solar. Voyager 1, lansata in 1977, este cea mai indepartata. Aceasta si Voyager 2 transporta mesaje de intampinare de pe Pamant si chiar si o inregistrare a muzicii lui Mozart! Fotografii uluitoare au fost transmise catre Pamant in timp ce navetele treceau de Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun.
100 de metri: distanta pe care a parcurs-o prin spatiu astronautul Bruce McCandless, fara sa fie legat de naveta.

Citate celebre

“Mi-am dat seama ca bobul acela minuscul si albastru era Pamantul. Am inchis un ochi si, cu degetul mare ridicat in fata ochilor, am acoperit planeta Terra. M-am simtit foarte mic. " – Neil Armstrong, 1969

“Suntem numarul unu pe pista” – Raspunsul lui Buzz Aldrin catre Houston, la intoarcerea de pe Luna, 1969

“Tu esti la comanda – dar nu te atinge de butoane!" – Astronauta Shannon Lucid, din SUA, isi aminteste ce ii spuneau cei doi cosmonauti rusi de fiecare data cand paraseau statia spatiala Mir pentru o plimbare in spatiu, in 1996

“Satelitul vostru e la noi. Daca il vreti inapoi, trimiteti 20 de milioane in bani martieni. Nu incercati vreo smecherie, ca nu il mai vedeti niciodata” – Se spune ca asa scria pe un zid al Laboratorului din cadrul NASA, in California, dupa ce a fost pierdut contactul cu sonda trimisa catre polul de sud al planetei Marte in 1999

Singurul roman

Pe 14 mai 1981, Dumitru Prunariu se afla cu colegul rus Leonid Popov la bordul navei Soiuz-40, pe cosmodromul Baikonur. La 20.16, ora Romaniei, racheta se ridica. Lansarea e un succes si, dupa noua minute, cei doi ajung pe orbita. Romania intra astfel in clubul select al celor 11 tari care trimisesera un om in spatiu. Prunariu avea sa petreaca sapte zile la bordul statiei Saliut 6.

Ce priveliste!

Telescopul Hubble, cu o oglinda de 2,4 de metri, poate dezvalui cele mai indepartate colturi ale universului de pe orbita sa, deasupra atmosferei Pamantului. Construit de NASA cu ajutorul Agentiei Spatiale Europene, telescopul de 11.110 de kilograme a fotografiat circa 10.000 de galaxii, unele aproape la fel de vechi ca si universul (13,7 miliarde de ani). In vara asta, inainte de a atinge pragul istoric de un milion de observari, Hubble ne-a surprins din nou: a descoperit un satelit nou orbitand in jurul inghetatei planete Pluto. Camerele telescopului au permis observarea unui obiect foarte mic de la o distanta de peste cinci miliarde de kilometri“.

Gunoaie spatiale

Dupa mai bine de 50 de ani de explorare a spatiului, cosmosul este incarcat cu deseuri care mai orbiteaza. O jumatate de milion de obiecte cu dimensiuni mai mari de o bila orbiteaza in jurul Pamantului la viteze de pana la 28.163 de kilometri pe ora. In aprilie, resturi ale unui satelit meteorologic chinez au „ratat“ la mustata Statia Spatiala Internationala si echipajul acesteia.

Cronologie

1957 Sovieticii lanseaza primul satelit, Sputnik, iar o luna mai tarziu trimit in spatiu catelul Laika.
1958 Congresul american creeaza Administratia Nationala Aeronautica si Spatiala (NASA).
1961 Sovieticul Iuri Gagarin zboara pe orbita Pamantului timp de 108 minute la bordul navetei Vostok.
1961 O luna mai tarziu, SUA trimite primul american in spatiu: Alan Shepard.
1969 Modulul lunar Apollo 11 atinge suprafata Lunii pe 20 iulie. Neil Armstrong si „Buzz“ Aldrin se plimba pe Luna si fac „un pas urias pentru omenire“.
1970 Unul dintre rezervoarele de oxigen ale navetei Apollo 13 explodeaza. Cei trei astronauti se refugiaza in modulul lunar, zboara in zigzag in jurul Lunii si ajung acasa.
1973 Este lansata Skylab, prima statie spatiala a SUA.
1975 Astronauti americani si sovietici fac impreuna experimente in spatiu.
1975 E fondata Agentia Spatiala Europeana. Are 18 state membre, un buget de 4 miliarde de euro si un port spatial in Guiana Franceza.
1981 NASA lanseaza Columbia, prima naveta spatiala reutilizabila.
1981 Dumitru Prunariu devine primul roman (si singurul) care ajunge in spatiu, la bordul rachetei rusesti Soyuz-40.
1986 Statia spatiala ruseasca Mir o inlocuieste pe Saliut 1 (1971), o statie cu o durata de viata mai mica. Mir rezista 15 ani.
1986 La 73 de secunde dupa decolare, naveta Challenger explodeaza.
1990 Telescopul Hubble intra in functiune.
1998 E lansata Statia Spatiala Internationala de SUA, Rusia, Agentia Spatiala Europeana, Japonia si Canada.
2003 Naveta Columbia se dezmembreaza deasupra statului Texas.
2003 China lanseaza primul zbor cu echipaj la bordul lui Shenzhou 5.
2011 Atlantis isi incheie ultima misiune.
</p>
<p>&nbsp;</p><strong><a href="http://diff4.smartadserver.com/call/cliccommand/4711480/[timestamp]?" target="_blank">Cum poti plati rate fixe ? Kiwi Finance stie si te ajuta si pe tine.</a></strong>
 
Vote it up
229
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza