Obezitatea si cancerul

Factorii de risc asociati cu stilul de viata nesanatos sunt predominanti in aparitia cancerului mamar
 

<p>Tratamentul hormonal la menopauza, consumul exagerat de alcool, sarcina aparuta mai tarziu sau absenta copiilor fac parte dintre factorii de risc asociati cu stilul de viata care pot provoca aparitia acestei boli.

Genetica nu justifica decat in mica parte declansarea cancerului mamar, in timp ce pentru majoritatea femeilor factorii de risc asociati cu stilul de viata nesanatos raman predominanti, potrivit unui studiu publicat in revista medicala The Lancet.
Tratamentul hormonal la menopauza, consumul exagerat de alcool, sarcina la ani inaintati sau absenta copiilor, dar si obezitatea fac parte dintre factorii de risc asociati cu stilul de viata care pot provoca aparitia acestei boli.

Noul studiu a dorit sa determine daca acesti factori interfereaza cu activitatea a 12 variatii genetice frecvente asociate cu o usoara crestere a riscului de declansare a cancerului mamar.

Studiul, realizat pe un esantion de 7.160 de femei care au avut cancer mamar si 10.196 de femei neafectate de aceasta maladie, a fost coordonat de Ruth Travis de la Universitatea Oxford si a avut obiectivul de a clarifica diferentele dintre influentele genetice (cu risc scazut) si cele non-genetice (provenind din stilul de viata si din alte particularitati, cum ar fi, de exemplu, pubertatea precoce).

La finalul studiului, medicii au ajuns la concluzia ca aceasta crestere usoara a riscului de cancer mamar asociat cu cele 12 variatii genetice curente nu a fost nici afectata, nici stimulata de catre factorii asociati stilului de viata, cum ar fi tratamentul hormonal substitutiv si nasterea primului copil la o varsta inaintata.

Autorii studiului au precizat totusi ca cercetarile lor nu au inclus doua gene binecunoscute - BRCA1 si BRCA 2 -, care apar cu o frecventa mai rara, dar care comporta un risc crescut de declansare a cancerului mamar.</p>

Vote it up
253
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza