Obezitatea - provocată de un virus?

Cercetătorii speră ca un vaccin contra obezității să fie disponibil în curând
 

Inspirația l-a lovit prima oară pe Nik Dhurandhar, cercetător specializat în studiul obezității, când se afla la o petrecere în Mumbai, India, acum 25 de ani. „Vorbeam cu un veterinar, vechi prieten de familie, care mi-a spus că mii de pui muriseră din cauza unui virus de la care se îngrășaseră foarte tare”, își amintește Dhurandhar. „Am spus, stai puțin, ai crede că un pui pe moarte slăbește, nu se îngrașă. Au început să mi se învârtă roțitele în creier. E cumva posibil ca ambele probleme să fie conectate?”

Dhurandhar a continuat să studieze fenomenul. El a realizat în curând că animalele infectate cu un virus care cauzează raceala obișnuită, AD-36, se îngrășau. Când și-a testat teoria pe mai mult de 500 de persoane, a descoperit că 30% dintre subiecții obezi fuseseră expuși virusului AD-36, comparativ cu doar 11% dintre persoanele slabe. De atunci, studii ulterioare efectuate de alți cercetători au dus la rezultate similare.

„Credem că virusul infectează celulele grase, făcându-le să se dividă și să crească mai repede decât în mod normal”, explică Dhurandhar. Partea bună: virusul pare să îmbunătățească nivelul colesterolului din sânge și al glicemiei. „Corpul tău poate produce mai multe celule grase, dar asta înseamnă că este mai puțin disponibilă pentru a trece prin ficat sau sânge”, spune Dhurandhar. Aceasta ar putea explica de ce anumite persoane supraponderale au o predispoziție mai mică pentru diabet sau boli de inimă decât omologii lor mai slăbuți. În timp ce Dhurandhar recunoaște că virusul nu este singura cauză a obezității, ar putea explica de ce anumite persoane se chinuie să dea jos kilogramele în plus. „Dacă ai virusul obezității nu înseamnă că nu poți slăbi – înseamnă doar că trebuie să te străduiești mai mult”, explică el.

Folosește informațiile

În următorul deceniu, cercetătorii speră ca un vaccin contra obezității să fie disponibil, imunizând oamenii împotriva virusului AD-36. (Cercetătorii lucrează și pentru a identifica alte virusuri care pot avea legătură cu obezitatea oamenilor.) Nu există niciun motiv să faci analize pentru a determina dacă ai fost expus la virus: din moment ce aproximativ jumătate din persoanele obeze au virusul, este evident că alți factori, cum ar fi stilul de viață și moștenirea genetică, joacă un rol mult mai important.

Vote it up
283
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza