Oamenii slabi nu sunt feriti de boli

Gena care te mentine suplu, responsabila de aparitia bolilor cardiovasculare si a diabetului de tip 2 
<p>Desi sunt invidiati pentru faptul ca nu iau in greutate oricat ar manca, oamenii slabi nu sunt feriti de boli specifice persoanelor supraponderale, precum diabetul de tip 2 sau afectiunile cardiovasculare.
Aceasta este concluzia oamenilor de stiinta de la 72 de institutii din zece tari, coordonati de cercetatorii de la MRC Epidemiology Unit de la Cambridge, care precizeaza ca a fi slab nu presupune neaparat sa fii si mai sanatos, informeaza Daily Mail.
Cercetatorii, condusi de dr. Ruth Loos, au descoperit ca persoanele slabe au o gena in comun, denumita IRS1 care le ajuta sa nu ia in greutate. Aceeasi gena este responsabila si de predispozitia spre afectiunile mentionate mai sus, dupa cum au constatat expertii, care au comparat codurile genetice ale peste 75.000 de persoane.
Desi auzim mai mereu ca persoanele slabe sunt mai sanatoase decat cele grase, in mod paradoxal, analizele de laborator au aratat ca persoanele slabe care prezentau gena IRS1 aveau in organism un nivel mare de grasimi periculoase, localizate mai ales in jurul organelor vitale: inima si ficat, iar corpul lor asimila mai greu zaharul.
Din aceasta cauza, persoanele slabe care aveau gena IRS 1 prezentau un risc cu 20% mai mare de a suferi de boli de inima si diabet de tip 2 decat oamenii care nu aveau aceasta gena. Expertii precizeaza ca gena este mai des intalnita in randul barbatilor, argumentand ca acestia stocheaza mai putina grasime decat femeile, insa sunt mai sensibili la orice schimbare de distributie a tesutului adipos.
"Pentru a te imbolnavi de boli de inima sau diabet de tip 2 nu trebuie sa fii neaparat gras, dupa cum arata noul studiu. Astfel, predispozitia spre o boala nu trebuie luata numai dupa aparentele aspectului frizic, deoarece analizele specifice pentru depistarea acestei boli pot contrazice aceasta teorie", spune dr. Loos.
Prin aceste rezultate, cercetatorii au vrut sa evidentieze faptul ca persoanele slabe nu sunt ferite de riscul de a se imbolnavi, desi probabilitatea aparitiei unei boli este mult mai scazuta, comparativ cu persoanele grase.</p>
Vote it up
85
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza