Oamenii cu gust ultrafin sunt pretenţiosi la mancare

Oamenii nu se nasc egali in ce priveste perceperea gusturilor
 

Unii au „gust ultrafin“ innascut, pentru ca se nasc cu mai multi muguri gustativi decat altii, astfel ca pot diferentia mai bine diferitele arome si reactioneaza mai puternic la diferite alimente.

In acest domeniu conduc femeile. Potrivit cercetarilor efectuate de Universitatea Yale din SUA, cam 35% din femei – si doar 15% din barbati – au „gust ultrafin“. Se crede totodata ca exista variatii genetice, persoanele asiatice si africane avand probabilitate mai mare de a avea gust ultrafin decat indivizii cu alta origine etnica. Persoanele cu gust ultrafin percep mai intens toate senzatiile gustative si, in special, gustul amar si cel dulce.

In privinta oamenilor de origine europeana se estimeaza ca circa 25% au gust ultrafin si cam jumatate au gust „normal“. Restul de 25% sunt deseori descrisi ca neavand gust, desi „gust slab“ ar fi un termen mai potrivit, deoarece ei percep gusturile, dar nu prea bine. Cei din acest grup percep mancarea mai putin intens decat cei cu gust normal si sunt relativ insensibili la amar. Acestia sunt oamenii care „mananca orice“ cu placere si care, de regula, nu fac mofturi cu privire la felul cum le e gatita mancarea.

Gusturi intense precum culorile de neon. Pe scala gustului, persoanele cu gust ultrafin par sa perceapa dulcele si amarul cam de trei ori mai intens dec]t alti oameni. „Cei cu gust ultrafin traiesc intr-o lume a gustului intensa, precum culorile de neon, iar cei fara gust, intr-o lume a gustului in colorit pastel“, spune prof. Linda M. Bartoshuk, care conduce echipa de cercetare de la Yale si care a inventat termenul.

Asadar, nu e deloc surprinzator ca oamenii cu gust ultrafin tind sa fie pretentiosi la mancare, cu simpatii si antipatii puternice – deseori detesta alimentele si bauturile cu aroma distinct amara, precum cafeaua, berea, grepfrutul, varza, varza de Bruxelles si spanacul. Considera in general dulciurile ca fiind gretos de dulci si sunt foarte sensibili la continutul de grasimi al mancarii – adesea pot deosebi instantaneu laptele semidegresat de cel complet degresat. Si, deoarece au mai multe terminatii nervoase senzoriale la nivelul limbii, tind sa resimta mai intens senzatia de arsura cand mananca alimente iuti, precum ardeii iuti.

Oamenii cu gust ultrafin au un mare avantaj in unele profesii, ca aceea de maestru bucatar sau degustator de vinuri.

Vote it up
4
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza