O viata mai buna la menopauza

Numai 25 la suta dintre femeile care au probleme cer sfatul medicului ginecolog
<p>Atrofia vaginala este o afectiune a mucoasei vaginale, rezultat al dezechilibrului balantei hormonale cauzat de reducerea cantitatii de estrogen ce determina subtierea tesuturilor vaginale, uscaciunea mucoasei vaginale, pierderea elasticitatii, cresterea fragilitatii si scaderea capacitatii de aparare impotriva agentilor infectiosi.
"Printre cauzele care favorizeaza aparitia uscaciunii vaginale se numara infectiile vaginale, stresul, anumite tratamente medicale, fumatul, alcoolul, anumiti factori psihologici sau o toaleta intima realizata necorespunzator", spune dr. Maria Bari, medic ginecolog de la Spitalul Clinic Filantropia din Bucuresti. Specialistul completeaza ca aceasta afectiune este des intalnita in randul femeilor aflate la menopauza, dar acest tip de atrofie poate aparea la orice varsta.
Potrivit statisticilor, in Romania, desi circa 40 la suta dintre femei sufera de vaginita atrofica, numai 25 la suta dintre acestea ajung sa ceara sfatul medicului.
Un studiu de piata al Institutului "Louis Harris" din Franta, realizat pe un esantion reprezentativ de femei din Europa Centrala si de Vest, arata ca 80 la suta dintre femei considera ca uscaciunea vaginala este responsabila pentru durerile ce apar in timpul raporturilor sexuale si, de aici, probleme in cuplu (53 la suta), cresterea stresului (39 la suta), stari de depresie (26 la suta). In plus, 57 la suta dintre femei estimeaza ca uscaciunea vaginala este cauza unor grave probleme la nivelul cuplului, cu atat mai mult cu cat astfel de situatii sunt intalnite recent si la varste sub 40 de ani.
Recent, in Romania, s-a lansat un nou tratament impotriva acestei afectiuni, pe baza de acid hialuronic, care are rolul de a hidrata mucoasa vaginala. Uscarea acesteia este cauzata de schimbarile hormonale aparute in diferite etape de varsta, in mod special dupa nastere, in timpul alaptarii, la menopauza sau in timpul tratamentelor de chimio si radioterapie. Tratamentul se urmeaza numai la recomandarea unui medic ginecolog.</p>
Vote it up
395
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza