O nouă specie de balene?

Cercetării au înregistrat în Antarctica un cântec de balenă unic
 

O specie de balene necunoscută până acum ar putea înota în apele înghețate ale Antarcticii, notează BBC World. Oamenii de stiință au înregistrat în această zonă un cântec de balenă unic, pe care nu îl pot identifica.

Dovezile care să susțină varianta unei noi specii sunt puține. Cântecul ar putea aparține uneia dintre puținele specii cunoscute de balene cu cioc.

Semnalul are însă o structură care nu se potrivește tocmai perfect cu cel al speciilor cunoscute de balene cu cioc, lăsând deschisă posibilitatea ca el să aparțină unei specii necunoscute.

Deși balenele cu cioc reprezintă a doua familie de cetacee (un grup format din balene și delfini) ca mărime, acestea sunt poate unele dintre cele mai puțin cunoscute mamifere de dimensiuni mari.

Anul trecut a fost confirmată existența unei noi specii de balenă cu cioc, balena Deraniyagala, ajungându-se astfel la 22.

Balenele cu cioc sunt foarte evazive, se scufundă la mari adâncimi și petrec foarte puțin timp la suprafață. Prin urmare, sunt greu de reperat. Cu toate acestea, ele produc sunete unice pe care le folosesc pentru a se orienta în adâncuri, sunete pe care cercetătorii le pot folosi pentru a le urmări și a le înregistra mișcările.

Cântecul nou, cunoscut drept semnalul Antarctic BW29, a fost înregistrat într-o zonă apropiată de insulele sudice ale arhipelagului Orkney, insulele sudice ale arhipelagului Shetland și Peninsula Antarctica.

Semnalul Antarctic BW29 a fost înregistrat de peste 1000 de ori, în 14 ocazii diferite, și este unic în ceea ce privește tipul de sunete care compun cântecul, a arătat echipa de cecetători într-un studiu publicat în Journal of Marine Mammal Science.

Sursa: HotNews.ro

Vote it up
205
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza