O nouă formă pentagonală

Trei cercetători au găsit o soluție nouă pentru o problemă de matematică
 

Jennifer McLoud-Mann, împreună cu soțul ei, Casey Mann, și David Von Derau – cercetători la Universitatea Bothell din Washington – au descoperit o nouă formă pentagonală dupa o pauză de 30 de ani de la ultima descoperire în această problemă de matematica, scrie sciencemag.org.

Problema de matematică vizează următoarea întrebare: câte forme geometrice pot fi alăturate perfect pentru a acoperi orice suprafață plană fără a se suprapune unele peste altele și fără a lăsa spații goale?

De-a lungul timpului, matematicienii au arătat că acest criteriu este satisfăcut de triunghiuri, patrulatere, hexagoane, însă când vine vorba despre pentagoane, lista a fost întotdeauna deschisă.

Problema este cu mult mai dificilă cu cât are soluții infinite, așa încât nu se știe niciodată dacă lista de forme este completă, conform npr.org.

Cei trei matematicieni au descoperit de curând cel de-al 15-lea tip de pentagon ce satisface acest criteriu, devenind parte din istoria legendară care datează de aproape 100 de ani.

In 1918 matematicianul german Karl Reinhardt a găsit primele cinci tipuri de pentagon, urmat de R. B. Kershner care a completat lista cu alte trei tipuri de pentagon în anul 1968, apoi de Richard James, care a mai adăugat un tip în 1975, si Marjorie Rice, care a adăugat patru forme pentagonice în acelasi an, cel de-al 14-lea tip fiind cel găsit de Rolf Stein în 1985.

Sursa: HotNews.ro

Vote it up
80
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza