O lume aparte

In muntii Poloniei, o japoneza a gasit acel loc magic pe care-l cauta dintotdeauna
 
<p>
Zeci de zmeie colorate strapung cerul de octombrie presarat cu nori albi, deasupra aeroportului din Nowy Targ, la Podhale, pe dealurile de sub Muntii Tatra. „Cand vantul imi ridica zmeiele, ma simt atat de bucuroasa, ca si cum as zbura eu insami in inaltul cerului“, spune Akiko Miwa. Festivalul zmeielor, din Japonia, este una dintre traditiile japoneze pe care Akiko, proprietara unei pensiuni locale, le-a adus pe taram polonez, unde si-a gasit rostul acum 20 de ani.

Inainte de a se muta in Polonia, conducea o cresa, producea vitralii si vindea bijuterii in Japonia. Cu toate acestea, la varsta de 45 de ani nu se simtea inca implinita. Mariajul ei esuase, iar cei trei copii ai ei crescusera. Asa ca s-a gandit la un nou inceput. Perspectivele in tara natala erau limitate, iar in 10 ani ar fi iesit la pensie.

Un prieten care studiase in Polonia i-a spus ca polonezii sunt oameni deschisi si ospitalieri. Akiko a luat hotararea sa mearga acolo si sa se inscrie la Academia de Arte. Dar trebuia sa invete limba. Astfel ca, in 1989, se afla la Cracovia. Facea adesea drumetii in Podhale. Intr-o zi, a nimerit intr-o minunata poiana, trei kilometri mai sus de satul Harklowa. S-a indra-
gostit de acel loc.

„Am sa construiesc o casa aici!“, si-a spus. „Dar cum sa-mi castig painea?“ O pensiune parea sa fie cea mai buna alegere. Piedicile erau coplesitoare – birocratie, transport de materiale intr-un loc fara drum de acces...
Cei doi copii mai mici ai lui Akiko, fiica ei, Nobu, si fiul ei, Ryo, au urmat-o in Polonia. Si au sprijinit-o pe mama lor.

Cu ajutorul familiei, Akiko si-a plasat economiile in aceasta investitie. A inceput prin a face poiana accesibila, macar cu o masina de teren. Munca era istovitoare. „Dar m-a intarit si mi-a daruit si multi prieteni“, spune ea.
Muntenii polonezi au admirat-o pe Akiko pentru curaj si perseverenta.

In 1993, dupa doi ani grei, minunata constructie din lemn, botezata Villa Akiko, era terminata. Cabana pentru 24 de oaspeti are piscina, sauna, jacuzzi, sala de sport, un salon cu semineu, panouri solare si sistem ecologic de tratare a apelor reziduale.

Astazi, Akiko, deseori imbracata intr-un kimono japonez, este mandra sa prezinte frumusetile din Podhale nu doar polonezilor, ci si numerosilor oaspeti straini. Le ofera specialitati culinare japoneze si poloneze, pregatite in casa. „Sora mea e uimita, pentru ca acasa nu dadusem dovada de nicio farama de talent culinar“, spune ea.

Are o mica ferma, unde creste capre, oi si gaini. Intr-un mic iaz tine pastravi, iar in gradina ei cresc ierburi aromatice. A obtinut si certificatul de fermier ecologic. 

Desi este deja bunica, ea se afla, in continuare, in cautarea unor noi provocari. In 2006, impreuna cu mai multi prieteni, Akiko a infiintat Societatea polono-nipona Curcubeul pentru Regenerarea Mediului Inconjurator, in scopul implementarii in Polonia a tratamentelor ecologice din Japonia.

In prezent, incearca sa-si convinga vecinii sa foloseasca in fermele lor, asa cum face ea, „microorganismele efective“ (EM), pentru a trata apele reziduale si resturile menajere. Dar asociatia organizeaza si concerte de muzica clasica, demonstratii de arte martiale in stil japonez, Ceremonia Ceaiului, Festivalul Cireselor si Festivalul Zmeielor.

„Imi doresc ca oamenii sa inteleaga ca suntem toti parte a aceleiasi lumi si ca trebuie sa ne pese tuturor de ea“, spune ea.
Nu are niciun regret ca a ramas in Polonia. „In Japonia, oamenii sunt mereu grabiti. Prefer tihna de aici. In fiecare dimineata, natura din fata ferestrei mele isi arata mereu o noua fata. Nu ma vad traind in alta parte. E un loc magic pentru mine, pentru familia mea si pentru oaspetii mei.“

Akiko Miwa
Data nasterii: 29 decembrie 1944
Locul nasterii: Kumamoto, Japonia
Adresa: Harklowa, Polonia
Reusite: A construit si con-duce o pensiune in munti
Planuri: O enzima japoneza, EM SPA. O gradina japoneza cu ierburi aromatice.
Popularizarea agriculturii ecologice. Un schimb cultural intre scolile din Japonia si Harklowa

</p>
<p>&nbsp;</p><strong><a href="http://diff4.smartadserver.com/call/cliccommand/4711480/[timestamp]?" target="_blank">
Refinanteaza 30.000 euro cu 175 euro rata lunara. Afla cum</a></strong>
 
Vote it up
197
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza