O licoare care ne prelungeste viata

Berea este cea mai populara bautura alcoolica din lume si a treia bautura consumata la nivel global, dupa apa si ceai
 

De fapt, ea este considerata de oamenii de stiinta drept una dintre cele mai sanatoase licori, studiile dovedind ca ne prelungeste viata, ajuta organismul sa lupte cu cancerul, impiedica formarea pietrelor la rinichi, protejeaza impotriva Alzheimerului si are multe vitamine. De multe ori, insa, bem o bere cu pofta si sete, fara sa ne gandim la diferentele evidente de culoare, nivel de alcool, proces de fabricatie sau mod de servire.

Comform specialistilor, berea se imparte in doua mari categorii. Cea de tip «ale» si cea de tip «lager». Diferentele principale intre cele doua tipuri de bere sunt date de tipul de drojdie folosita si de procesul de fermentatie. Berea de tip «ale» foloseste o drojdie de fermentatie superioara, care fermenteaza la temperaturi mai inalte decat cea de tip «lager».

Rezultatul este o bere robusta, cu arome mult mai pronuntate decat Berea lager, care foloseste o drojdie de fermentatie inferioara si care fermenteaza la temperaturi mai scazute. Berea de tip «lager» are un gust mai putin pronuntat decat berea de tip «ale».

In lume, 90% din berea bauta azi este de tip «lager», cu precadere blonda, desi nu a fost mereu asa. Pana la sfar­situl secolului al XIX-lea, toata berea produsa era de tip «ale».

Se spune ca prima bere de tip «ale» a fost facuta chiar in preistorie cu ajutorul unor drojdii spontane salbatice. In antichitate si in epoca medievala, berea «ale» era sub forma unei substante groase, ca un terci, care continea o parte din cerealele folosite in fabricatie, nefiltrata si cu putin alcool. Alaturi de paine, era cea mai nutritiva mancare pentru oamenii acelor timpuri, pana si copiii aveau o mica ratie zilnica pentru un aport sporit de vitamine.

Vote it up
14
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza