O inima buna pentru liceeni

A fost lansat un program de preventie privind bolile cardiovasculare printre adolescenti
 
<p>
A venit vremea strategiilor pe termen lung pentru preventia bolilor cardiovasculare. Romania se situeaza pe locul trei in lume in ceea ce priveste rata mortalitatii prin bolile de inima. Peste 150.000 de romani mor in fiecare an din cauza bolilor cardiovasculare. In acelasi timp, hipertensiunea arteriala este intalnita, mai nou, la copii si tineri. Pentru atenuarea acestor probleme a fost lansat programul Young Health Programme, ale carui rezultate vor fi vizibile peste 15-20 de ani, sustin specialistii, citati de MedLive.ro

In Romania, programul Young Health are ca obiectiv preventia primara a bolilor cardiovasculare in randul adolescentilor cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani si propune un program national de educare in licee, in contextul lipsei de informare cu privire la sanatate. Statisticile plaseaza Romania pe locul 3 in lume in ceea ce priveste rata mortalitatii din cauza bolilor cardiovasculare, principala cauza de mortalitate la nivel local. De asemenea, in tara noastra se inregistreaza un numar din ce in ce mai mare de accidente cardiovasculare ce apar la varste timpurii (mai devreme de 45 de ani).

Bolile netransmisibile cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul genereaza anual 36 milioane de decese la nivel global. Jumatate dintre aceste decese sunt asociate comportamentelor care debuteaza si sunt dezvoltate in timpul adolescentei, incluzand consumul de tutun si alcool, obiceiurile alimentare nesanatoase si lipsa activitatilor fizice, aspecte deseori neglijate de tineri.
“Datele arata ca 2 din 3 romani mor din cauza bolilor cardiovasculare. Mai mult decat atat, 1 din 3 romani sufera de hipertensiune. Infarctul este, de asemenea, foarte comun, iar aproximativ 7.000.000 de romani sufera de boli cardiovasculare. Ne bucuram ca prin acest program avem ocazia de a contribui la imbunatatirea starii de sanatate a unei generatii”, a declarat Radu Rasinar, presedintele Astra Zeneca Romania.
Programul implementat de AstraZeneca in parteneriat cu Junior Achievement Romania si Fundatia Romana a Inimii vizeaza informarea si educarea tinerilor in privinta principalilor factori modificabili care duc la aparitia bolilor cardiovasculare si reducerea riscului aparitiei acestor boli prin derularea unui program educational de sanatate si promovarea activitatilor sportive. Pana in anul 2015, 500.000 de tineri cu varste cuprinse intre 10 si 24 de ani vor beneficia de acest program.
In urmatorii 3 ani, programul desfasurat sub denumirea “I heart sport” isi propune sa implice 50.000 de elevi de liceu prin dezvoltarea unei campanii de informare despre sanatate si sustinerea activitatilor sportive care conduc la un stil de viata sanatos.
“Pentru noi, adultii, sportul inseamna viata! Pentru ca am inteles ca buna functionare si echilibrul psiho-emotional se afla in stransa legatura cu activitatile fizice. Mai mult decat atat, este demonstrat ca cei care practica sport zilnic isi imbunatatesc stilul de viata – de la adoptarea alimentatiei sanatoase pana la renuntarea la fumat. Pentru tineri, sportul este un mod de viata. De aceea, Fundatia Romana a Inimii si Societatea Romana de Cardiologie initiaza, dezvolta si sustine educarea tinerilor prin sport”, declara Prof. Dr. Dan Gaita, Presedinte al Fundatiei Romane a Inimii.
Rezultatele acestui program vor putea fi evaluate in 15-20 de ani, sustin specialistii.
Pentru ca preventia a fost intotdeauna mai ieftina decat tratarea bolilor cardiovasculare.
</p>
<p>&nbsp;</p><strong><a href="http://diff4.smartadserver.com/call/cliccommand/4711480/[timestamp]?" target="_blank">Testeaza-ti ratele! Afla daca poti plati mai putin! Vezi aici</a></strong>
 
Vote it up
177
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza