Nu te grabi sa-i judeci

Gesturile marunte ale unor tineri deosebiti m-au facut sa am incredere in viitorul fiicei mele
 
<p>
Tinerii din ziua de azi! Noi nu eram asa. Aveam bun-simt, educatie sanatoasa. Cam asa gandeste majoritatea adultilor de azi.
Dar cati dintre noi isi mai aduc aminte cum erau la 18-20 ani? Si cate lucruri interzise faceau atunci? Si cum, fara frica, spuneau: „De ce merg cu totii la vale? Noi vrem sa urcam!“

Nu contest faptul ca fiecare generatie se comporta altfel, in functie de timpul, imprejurarile si situatiile in care traieste. Si nu pot sa nu vad ca tinerii din ziua de azi au acces mult mai usor la „placerile vinovate“ ale vietii. Si nu exista padure fara uscaturi! Dar stiu si ca am vazut o gramada de tineri frumosi, destepti, educati, care mi-au incantat sufletul. Tineri care m-au facut sa am incredere in viitor. E vorba de gesturi marunte, dar care vorbesc despre caracterul unor oameni deosebiti.

Acum doi ani, am mers cu un grup de prieteni si cu fetita mea, Irina, care avea atunci patru ani, la Vama Veche. Auzisem ca toata localitatea este plina de rockeri beti si drogati. Ei bine, intr-o zi, cand mergeam spre plaja, vantul i-a zburat palarioara Irinei. Doi tineri din fata mea, cu par lung, ghete si geci de piele, cu lanturile de rigoare si celelalte accesorii, s-au aplecat si mi-au oferit imediat palaria. Chiar m-a amuzat ca s-au aplecat amandoi in acelasi timp si s-au ciocnit usor. Apoi, am remarcat inteligenta acestor tineri si felul in care vorbeau. Chiar daca glumeau intre ei, se „simtea“ faptul ca erau educati.

Vecina mea are o nepoata, Bianca, studenta la Facultatea de Drept in Brasov. Ii place sa se imbrace, sa se tunda si sa se poarte usor excentric, la fel ca majoritatea tinerilor. In drum spre facultate, Bianca a vazut un om cazut pe trotuar, pe care toata lumea il ocolea. Probabil credeau ca e baut. Fata l-a privit mai bine si si-a dat seama ca omului ii era rau. L-a ajutat sa se ridice si a telefonat dupa ajutor. Mi s-a parut un gest frumos si am intrebat-o pe tanara de ce a facut acest lucru. Mi-a raspuns, dand din umeri: „Asa am crezut de cuviinta“.

Anul trecut, la sfarsitul lunii septembrie, a fost festivalul FOREVER in Sinaia. Lume multa, inghesuiala, distractii, concerte, artificii. Se facuse destul de tarziu, iar Irina, fiica mea, obosise. Lumea statea in picioare, pe iarba si pe banci, cei care apucasera. Cautam un loc in care sa o asez pe Irina, iar doua fete – machiate strident si cu tigara in mana, care sedeau pe o banca, s-au ridicat imediat si ne-au facut loc. 

In fiecare dimineata, cand ma intorc de la gradinita, trec prin spatele liceului, pe unde vin o gramada de tineri de la scoala. Unii se opresc sa vorbeasca inainte de a intra la ore, altii beau o cafea. Niciodata nu am vazut ceva urat la ei, nu i-am vazut violenti, vorbind sau strigand lucruri urate si imi aduc aminte de o editie trecuta a festivalului din Sinaia, cand in fata Primariei am vazut pozele celor care castigasera la Olimpiade. Nu erau putini. Si am fost mandra de ei!
Cred ca tinerii din ziua de azi vor face multe lucruri bune in viitor si sper sa fie la fel de indrazneti si inteligenti ca cei despre care am scris!

Si imi doresc ca fiica mea Irina sa le semene acestor tineri frumosi, sa fie un copil sincer, inteligent si, in primul rand, sa aiba dragoste si respect fata de semenii ei! Asa cum spune Ana, educatoarea ei: „Nu educam copiii pentru lumea de azi, ci ii invatam cum sa se adapteze pentru lumea lor, lumea viitoare!“
Am incredere ca aceasta lume viitoare va fi o lume buna.

</p>
<p>&nbsp;</p><strong><a href="http://diff4.smartadserver.com/call/cliccommand/4711480/[timestamp]?" target="_blank">Cea mai buna dobanda fixa la lei. Click pentru credit</a></strong>
Vote it up
215
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza