Nu neglija sănătatea minții tale

Tehnici pentru păstrarea echilibrului interior
 

Emisfera stângă a creierului este partea logică, rațională, a gândirii – ea controlează cuvintele, comunicarea verbală, logica, detaliile și gândirea analitică. Emisfera dreaptă este considerată partea creativă a creierului, care ne permite să vedem imaginea de ansamblu și să conștientizăm spațiul. Ea se activează atunci când ascultăm muzică sau când privim tablouri ori obiecte plăcute din punct de vedere estetic, precum și atunci când desenăm, pictăm, sculptăm sau efectuăm o altă activitate creativă. Deoarece o bună parte din activitatea zilnică este centrată pe gândire intelectuală și comunicare, avem tendința să folosim excesiv emisfera stângă, mai ales atunci când suntem stresați. Dacă sunteți foarte preocupat de o problemă, apucați-vă de o activitate care vă solicită emisfera dreaptă a creierului. Acest lucru favorizează găsirea unor soluții. Nu vă neglijați partea creativă.

 

Pentru a echilibra emisferele stângă și dreaptă, încercați următoarele:

 

•Ascultați cât mai des muzică. Atunci când efectuați treburi repetitive sau plictisitoare, puneți o muzică de fundal energizantă.

 

•Practicați vizualizarea pozitivă: ori de câte ori vă simțiți neliniștit sau înainte de o întâlnire dificilă, de un interviu sau de un examen, gândiți-vă la o imagine care vă inspiră (o plajă, o floare etc.). Această imagine vă ajută să vă calmați și să vă reamintiți de frumusețea și partea pozitivă a vieții.

 

•Dansați și cântați cât mai des – chiar dacă nu vă pricepeți. Cântați și dansați după muzica preferată, singur sau cu un prieten. Veți descoperi noi profunzimi ale propriei dvs. ființe.

 

•Amintiți-vă un eveniment fericit (o nuntă, o aniversare deosebită sau o călătorie către destinația preferată. Acest lucru vă confirmă aspectele pozitive ale vieții.

 

•Țineți lângă telefon niște foi de hârtie și creioane colorate, ca să desenați în timpul conversației – mai ales dacă aceasta este stresantă. Desenați și cu alte ocazii – așa cum făceați în copilărie – pentru un plus de inspirație.

 

•Apucați-vă de o activitate artistică sau creativă – de pildă, ceva care vă făcea plăcere în tinerețe, dar de care nu v-ați mai ocupat.

 

Vote it up
62
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza