Nu folosi sapun antibacterian

Multe boli sunt de natura virala, iar produsele de acest fel nu au nici un efect asupra lor
 
<p>
Agentii antibacterieni si antimicrobieni au fost creati pentru a preveni raspandirea infectiilor in spitale. Dar companiile au inceput comercializarea acestor produse pentru consumatorii obisnuiti si acum microbii sunt expusi si dezvolta rezistenta la acesti agenti. In acelasi timp, oamenii pot incuraja bacteriile sa evolueze si sa devina mai virulente decat erau inainte, prin folosirea a tot mai multe produse antibacteriene.

Ce spun cercetarile

Allison Aiello, profesor la Universitatea din Michigan, a analizat toate studiile experimentale publicate in limba engleza intre 1980 si 2006 privind eficienta diferitelor strategii de spalat pe maini si a pus accentul pe utilizarea sapunului normal comparativ cu utilizarea sapunului antibacterian, in ceea ce priveste efectele asupra probabilitatii de a dezvolta boli gastro-intestinale sau respiratorii.
La final, nu au fost descoperite dovezi sufieciente care sa sustina ca utilizarea sapunului antibacterian ar avea un impact suplimentar in reducerea simptomelor in cazul bolilor infectioase gastro-intestinale sau respiratorii.

Un alt studiu privind eficacitatea sapunului antibacterian comparativ cu cea a sapunului normal, condus de Elaine Larson de la Universitatea Columbia, a aratat ca nu a existat nici o diferenta semnificativa intre efectele celor doua tipuri de sapun la persoanele sanatoase. In schimb, s-a constatat ca pentru pacientii cu boli cronice (cei cu astm bronsic si diabet zaharat, de exemplu), sapunurile antibacteriene au fost asociate cu cresterea frecventei aparitiei simptomelor precum febra, nas infundat si tuse.
Ce trebuie sa stim
•    Cum sa ne spalam corect pe maini. Compusii din sapunurile antibacteriene (de obicei, triclosan sau, mai frecvent, triclocarbon) trebuie s[ fie lasati pe suprafata aproximativ doua minute, pentru ca acestia sa-si faca efectul. Cei mai multi oameni termina spalatul pe maini inainte ca ingredientele antibacteriene sa actioneze.
•    Unii oameni de stiinta sustin ca, in timp, bacteriile pot dezvolta rezistenta la agentii antibacterieni, iar acestia isi pierd eficacitatea.
•    Unele bacterii sunt benefice pentru organismul uman si ne protejeaza de infectii cu alte bacterii daunatoare.
•    Multe boli sunt de natura virala, iar produsele antibacteriene nu au nici un efect asupra lor.
•    Abuzul de produse antibiotice si antimicrobiene poate fi responsabil pentru crestere numarului de alergii.
Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, sapunurile antibacteriene nu sunt necesare, dar trebuie sa va spalati bine mainile cu sapun obisnuit si apa calda, aceasta fiind una dintre cele mai eficiente metode de a tine departe posibilele infectii.
</p>
Vote it up
142
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza