Nu-ți face griji, e ceva normal!

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, funcțiile fiziologice ale corpului nostru ne pot aduce în situații stânjenitoare. Iată câteva soluții.
 

Articole similare

Scăpări neașteptate

Tuturor ne place să râdem, dar dacă o glumă bună te-a făcut să-ți uzi lenjeria? Incontinența urinară de stres e destul de răspândită, afirmă dr. Alan Wein, șeful secției de urologie a Școlii de Medicină Perelman, de la Universitatea din Pennsylvania. „Oamenii pot suferi mici scurgeri de urină atunci când râd, tușesc sau strănută.“

De vină e îmbătrânirea corpului. „Nervii și structurile care susțin organele și împiedică deplasarea excesivă a uretrei atunci când râzi, tușești sau strănuți se deteriorează“, spune medicul. De vină sunt și rupturile mușchilor pelvieni suferite – naș­terea crește riscul incontinenței la femei, iar operațiile la prostată au același efect la bărbați.

O soluție? Mergi la baie mai des. Astfel, în vezică rămâne mai puțin lichid care s-ar putea scurge. În plus, fă exerciții: contractează-ți mușchii pelvieni ca și cum ai vrea să oprești jetul de urină. Repetă de 10 ori pe zi câte 10 contracții a câte 10 secunde, pentru a-ți fortifica mușchii sfinc-terului urinar, și încordează mușchii când tușești sau strănuți.

Notează-ți ce bei și mănânci, și când mergi la toaletă sau ai aceste scurgeri, pentru ca medicul tău să poată stabili dacă suferi de incontinență de stres sau de „incontinență imperioasă“ (când mușchii vezicii se contractă la momentul nepotrivit). Medicul îți poate recomanda o solu­ție chirurgicală și poate căuta semne de infecție sau cancer al vezicii.

 

De ce îmi miroase gura așa urât?

Mirosul urât al respirației își are cel mai des originea în partea din spate a limbii, spune Patricia Lenton, directoarea Clinicii de cercetare în domeniul sănătății orale de la Universitatea din Minnesota. Limba ta e ca un covor cu fire lungi, explică ea, iar bacteriile se ascund printre protuberanțe. De asemenea, odată cu vârsta luăm mai multe medicamente. O mare parte a lor provoacă uscarea gurii, care exacerbează mirosul urât.

Soluțiile includ curățarea limbii cu o paletă cu margini netede. „Începe cât mai în spate posibil“, ne sfătuiește Lenton. Iar studiile sugerează că apa de gură cu zinc și clorură de cetilpiridiniu (CTC) e cea mai bună soluție împotriva bacteriilor urât mirositoare din gură.

Când gura ta are pH-ul alcalin, sunt eliberați compuși sulfuroși volatili. Când mănânci, mediul din gură devine mai acid, reducând mirosul neplăcut, adaugă Lenton.

Mergi la medic pentru a înlătura cauze precum cariile sau bolile gingivale, sau probleme de sănătate ca sinuzita cronică sau boli de rinichi.

 

Ce-au pățit unghiile de la picioare?

Unghiile crăpate, fragile, decolorate și groase, afectate de o infecție fungică, sunt stânjenitoare. Ciupercile se hrănesc cu unghia pi-ciorului, deteriorând-o, explică dr. David Tran, asistent universitar la Școala de Medicină Podologică din California. Vârsta este cel mai mare factor de risc. Cei care suferă de diabet sau de boli care afectează circulația sunt de asemenea susceptibili.

Cel mai eficient este tratamentul timpuriu, cu o soluție topică. Infec­țiile mai severe pot necesita medicamente orale, care pot afecta ficatul, afirmă dr. Tran. O altă opțiune: tratamentul cu laser, care funcționează în 80% din cazuri, arată un studiu.

Consultă un medic dacă unghiile tale au suferit schimbări evidente. Decolorarea poate fi cauzată de cancerul de piele, care deseori este diagnosticat târziu atunci când apare sub unghii.

 

Unde a dispărut toaleta?

Dacă ți-ai pierdut vreodată controlul intestinelor înainte să ajungi la toaletă, nu te speria – o mulțime de oameni sunt în situația ta. Un studiu recent evaluat de specialiști arată că incontinența fecală afectează peste 16% dintre persoanele cu vârsta de peste 70 de ani.

„Pe măsură ce îmbătrânim, nervii și mușchii noștri degenerează“, spune dr. Satish S.C. Rao, directorul Centrului pentru Sănătate Digestivă de la Universitatea Augusta din Georgia. Aceleași exerciții de contractare a mușchilor utile în cazul problemelor urinare te pot ajuta să-ți fortifici sfincterul anal și să reziști astfel până ajungi la toaletă.

unele alimente pot provoca proble­me, așa că dr. Rao ne recomandă să-i cerem unui gastroenterolog un test pentru a stabili dacă putem metaboliza complet alimente care conțin fructoză, lactoză și fructan, un lanț de molecule aflat în produse alimentare pe bază de grâu, în ceapă, usturoi și anghinare.

 

De unde au apărut petele astea?

Majoritatea petelor închise la culoare provocate de soare nu sunt periculoase, însă dermatologul te poate ajuta să controlezi schimbările care ar putea indica probleme, spune dr. Jane Grant-Kels, directoarea sec­ției de dermatopatologie de la Universitatea din Connecticut.

În jur de 14% din persoanele de vârstă mijlocie au pete maronii nepericuloase, cunoscute ca pete de bătrânețe, observă un studiu publicat în jurnalul PLOS One. Acestea apar mai des odată cu înaintarea în vârstă, pe zone expuse razelor UV, cum sunt fața, mâinile și antebrațele. folosește o cremă pentru depigmentarea pielii. Dermatologul le poate trata cu azot lichid sau cu laserul.

Keratoza seboreică – excrescențe ca niște negi, în culori de la galben la maroniu la negru – este ino­fen­sivă. Dr. Grant-Kels îi încurajează pe cei mai mulți pacienți să le lase așa, dar dermatologul ți le poate elimina prin înghețare, dacă îți dorești.

Umflăturile mici roșii numite angioame – grupări de vase de sânge dilatate – sunt beninge, dar medicul le poate înlătura cu laserul sau cu bisturiul.

Dacă te îngrijorează petele de pe piele, consultă un dermatolog. Cancerul de piele este cel mai frecvent cancer din SUA, conform Centrului de Control și Prevenire a Bolilor. Simptomele cancerelor celulelor bazale și scuamoase includ excrescențe neobișnuite, care nu se vindecă. Semnele melanomului includ pete noi sau pete care își schimbă mărimea, forma sau culoarea.

 

Mi se pare mie sau îmi crește nasul?

Deși oasele feței își încetează creșterea în jurul vârstei de 15 ani, cartilagiul din nas și urechi continuă să se întindă, afirmă dr. Steve Daveluy, profesor de dermatologie la Universitatea de Stat Wayne din Michigan. Când ajungem la vârsta mijlocie, oasele și grăsimea din obraji se retrag în interior, făcând ca nasul să pară mai pronunțat. „Poate că nasul a crescut cu mai puțin de un milimetru, dar se observă pentru că și obrajii s-au subțiat“, explică dr. Daveluy. În plus, gravitația îți întinde lobii urechilor, mai ales dacă ai purtat ani buni cercei grei.

Dacă aplici zilnic cremă cu factor de protecție solară pe nas și urechi, poți întârzia ofilirea pielii odată cu vârsta. Dar operațiile estetice sunt singurul mod în care poți micșora nasul sau urechile.

Dacă ai nasul îngroșat și roșu, e posibil să suferi de rinofimă, ca urmare a acneei rozacee netratate. Consultă un medic – tratamentul chirurgical sau cu laser te poate ajuta.

 

Când am început să am gaze?

Când bacteriile din intestinul tău fermentează alimentele din colon, sunt produse gaze ca hidrogenul și dioxidul de carbon, astfel încât chiar și cei sănătoși eliberează gaze de până la 20 de ori pe zi. Odată cu înaintarea în vârstă, la unii oameni acest lucru se produce mai des și cu mai mult miros. De exemplu, la unii apar probleme cu digerarea lactozei, așa că devin balonați și eliberează mai des gaze.

Medicamentele eliberate fără rețetă care conțin simeticonă sparg bule­le de gaz. Consumă probiotice. Ingerate în mod regulat, aceste bacterii bune pot reduce gazele, balonarea și alte aspecte ale sindromului de intestin iritabil, conform unei analize a mai multor studii publicată în Jurnalul American de Gastroenterologie.

Poți consuma o porție zilnică de 140-225 de grame de iaurt probiotic.

Unii oameni au probleme cu gazele, balonarea și eructația pentru că înghit prea mult aer când consumă băuturi carbogazoase sau fumează. „Se întâmplă foarte des“, spune dr. William Chey, directorul programului de nutriție din cadrul Univer­sității din Michigan. Oamenii se plâng de balonare și eructații, când beau opt doze de Cola fără zahăr pe zi. Evită să consumi multe bomboane fără zahăr și gumă care conține îndulcitori ca sorbitol, mannitol sau zylitol. Corpul tău nu le poate absorbi, iar asta provoacă balonare și gaze.

Dacă ești afectat des de balonare sau eructație, gastroenterologul poate stabili dacă suferi de o problemă cronică de digestie a anumitor alimente, afirmă dr. Rao, de la Universitatea Augusta.

 

Poftim? Ce-ai spus?

Mulți oameni suferă de pierderea auzului la una sau ambele ­urechi, într-o anumită măsură: aproape o treime din persoanele cu vârsta de 50-59 de ani, aproape jumătate din cei de 60-69 de ani și trei sferturi din oamenii trecuți de 70 de ani. E adevărat că toate acele concerte rock nu le-au făcut bine, dar sunt și alți factori de vină, ca îmbătrânirea, genetica, fumatul, alimentația nesănătoasă și diabetul, afirmă Craig Newman, șeful secției de audiologie de la Clinica Cleveland. Aceștia distrug celulele din urechea internă care trimit semnale auditive către creier.

Poartă un aparat auditiv. Odată deteriorate, celulele nu mai funcționează. Cu cât aștepți mai mult, problema va fi mai greu de tratat. Din fericire, creierul poate învăța din nou abilitatea de a auzi. „Pentru asta, trebuie însă să porți un aparat auditiv în mod regulat“, spune Newman.

Dar dacă îți pierzi brusc auzul, complet sau aproape în totalitate, mergi la medic în primele ore. În funcție de cauză – un virus, o reacție la medicamente sau, în cazuri rare, tumori benigne numite neuroame acustice – steroizii sau medicamentele antivirale îți pot fi de ajutor. Mergi la medic imediat și dacă suferi brusc de amețeli, însoțite de țiuit în urechi și pierderea auzului.

 

AARP The Magazine (august-septembrie 2015), copyright © 2015 DE AARP, www.aarp.org/magazine

 

Vote it up
123
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza