Nu îți neglija dantura

Bacteriile orale îți pot afecta grav sănătatea
 

Puțini oameni înțeleg că neglijarea danturii poate avea un impact devastator asupra sănătății generale. Studiile arată că atunci când bacteriile streptococcus, care provoacă atât placa dentară, cât și gingivita, ajung în sânge, creează o proteină care determină agregarea trombocitelor. Aceasta poate conduce la formarea de cheaguri de sânge, excrescențe pe valvele inimii care le stânjenesc acțiunea sau inflamarea vaselor sangvine, care se umflă și blochează alimentarea cu sânge a inimii și creierului. Streptococcus tigurinus a fost găsit în sângele persoanelor suferinde de endocardită (inflamarea învelișului inimii), meningită și inflamație spinală. Se crede că bacteriile intră în sânge atunci când gingiile infectate sângerează.

Într-un studiu realizat în anul 2011, cercetătorii americani care au analizat mostre de țesut provenite de la pacienți cu cancer intestinal au descoperit că unele dintre ele conțineau niveluri ridicate de Fusobacterium nucleatum – o tulpină bacteriană prezentă adesea în placa dentară. Se crede că acest microorganism ar putea juca un rol în dezvoltarea cancerului.

Mai mult decât atât, inflamarea redusă care rezultă din infectarea bacteriană a gingiilor poate contribui la dezvoltarea diabetului de tip II și a osteoporozei, iar când afectează o femeie însărcinată poate conduce la nașterea unui copil subponderal.

 

Știați că?

Algele de mare ar putea preveni carierea dinților

Unele substanțe din compoziția algelor de mare ar putea sta la baza unei noi generații de produse de protecție anti-carie. Căutând noi modalități de a păstra curate carenele navelor, o echipă de cercetători de la universitatea Newcastle din Marea Britanie a descoperit că o enzimă din bacteria Bacillus lichenformis, prezentă în algele marine, poate combate bacteriile provocatoare de carii din placa dentară. Aceste enzime ar putea fi utilizate în viitor în compoziția pastei de dinți sau a apei de gură.

Reader’s Digest – “Secretele sănătații”

 

Vote it up
116
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza