Noutati din lumea somnului

Inca mai avem de invatat despre una dintre cele mai importante „activitati“ ale omului
 

<p>

Cat de multe stii despre efectul pe care il are somnul asupra activitatilor zilnice si invers? Noile cercetari inca mai fac lumina asupra a ceea ce inseamna aceasta pauza pentru organismul nostru.

Somnul si... INVATATUL

A sta pana tarziu inaintea unui examen important sau pentru a duce la capat un proiect nu este ceva neobisnuit. Dar tot mai multe dovezi scot la iveala faptul ca somnul este important in procesul stocarii informatiilor. Doi experti americani care au publicat un articol pe aceasta tema in revista Nature Neuroscience au numit acest proces de organizare si codare a informatiilor „triaj de memorie somno-dependent“. Cea mai mare parte a invatarii are loc, evident, atunci cand suntem treji, dar anumite forme de procesare pot avea loc in timpul somnului.

Somnul si... ZGOMOTUL

Nu este nicio noutate ca unul dintre factorii care influenteaza foarte mult somnul este zgomotul. Dar nu toate tipurile de zgomot sunt la fel de evidente precum cele facute de cainele sau copiii vecinilor.
Zgomotul – in majoritatea cazurilor, zgomotul din trafic – este al doilea factor de mediu dupa poluare care ne influenteaza negativ sanatatea, conform unui raport facut de Centrul Comun de Cercetare al Organizatiei Mondiale a Sanatatii si al Comisiei Europene. Publicat in 2011, acesta atragea atentia ca „cel putin un milion de ani sanatosi de viata sunt pierduti de catre populatia Uniunii Europene din cauza zgomotului.“

Somnul si… ALCOOLUL

Se spune ca un pahar sau doua de bautura te ajuta sa adormi. Cercetatorii de la Centrul pentru Studiul Somnului de la Londra, Marea Britanie, care au analizat in cadrul a 38 de studii, desfasurate pe parcursul ultimelor cinci decenii si in care au fost implicati mai bine de 500 de subieti, efectele alcoolului asupra somnului, au ajuns la alta concluzie. O bautura te poate ajuta sa dormi, dar somnul nu este nici pe departe la fel de lung si nu are nici aceleasi efecte benefice ca in cazul somnului ce nu este indus de alcool.

Nu ai examen maine si traiesti intr-un cartier linistit? Atunci foloseste orice scuza pentru a merge devreme la culcare in seara asta vei avea, fara indoiala, o dimineata linistita.

Ce spune doctorul

CE ESTE: Apneea de somn provoaca oprirea de scurta durata a respiratiei in timpul somnului. Partenerii sunt primii care observa asta, dar doctorul este cel caruia trebuie sa i te adresezi in primul rand.
FII ATENT: Semnele includ sforaituri zgomotoase, pufnete sau inecat in timpul somnului.
CE TREBUIE SA STII: Apneea de somn poate fi periculoasa pe termen lung, deoarece este legata de probleme cardiovasculare.
BINE DE STIUT: Unul dintre tratamente include purtarea unei masti atunci cand stai in pat, care iti introduce usor aer in gat cu ajutorul unei masini numite CPAP. Nu suna foarte sexi, dar cercetatorii germani au descoperit ca folosirea CPAP imbunatateste functia erectila in cazul barbatilor cu apnee de somn.

</p>

Vote it up
394
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza