Noutăți din lumea medicală

Cele mai noi informații despre afecțiuni și tratamente
 

Atenție la cutiile pentru pastile

Uneori, la oamenii care folosesc cutii organizatoare pentru medicamente apar efecte negative, cum sunt căderile sau glicemia scăzută, conform unor cercetări realizate la Universitatea East Anglia. Cauza probabilă: când pacieții uită să-și ia pastilele, nu văd rezultatele la care se așteptau, iar medicii le prescriu doze crescute. Odată ce își iau medicamentele în mod regulat, cu ajutorul cutiilor, dozele pot fi prea mari și pot produce efecte secundare.

 

Jocul de cărți ajută la recuperarea după un AVC

Jocurile video și cele în realitatea virtuală sunt tot mai folosite pentru a ajuta supraviețuitorii accidentului vascular cerebral (AVC) să-și recapete forța și coordonarea. Dar un studiu clinic asupra unor pacienți din centre de recuperare din Canada, Argentina, Peru și Thailanda a descoperit că jocurile de cărți, bingo și domino sunt la fel de eficiente. Atât subiecții care au petrecut zece ore folosind un Nintendo Wii cât și cei care au jucat la fel de mult timp jocuri cu o tehnologie mai puțin avansată și-au îmbunătățit abilitățile motrice cu 40%.

 

Cofeina nu mai dă rezultate după trei nopți

Două sute de miligrame de cofeină (echivalentul a două cești de cafea la filtru) i-au făcut să fie mai alerți în primele două zile pe subiecții unui studiu ce au dormit doar câte cinci ore pe noapte, timp de cinci nopți. Însă în următoarele trei nopți nu au mai avut niciun efect. Concluzia: cofeina funcționează doar pe termen scurt.

 

Aproape jumătate din atacurile de cord sunt „tăcute“

Uneori, atacurile de cord sunt atât de imperceptibile, încât efectele lor pot fi văzute doar într-o imagine RMN sau pe o electrocardiogramă.

Un studiu publicat în Circulation a analizat 9.498 de subiecți care au fost monitorizați timp de 30 de ani. În jur de 45% din atacurile suferite de participanți în primul deceniu nu au fost observate inițial. În urmă­toarele decenii, aceste episoade „tăcute“ le-au triplat riscul de a muri din cauza unei boli de inimă. Odată ce sunt detectate, trebuie tratate prin controlarea tensiunii și schimbarea stilului de viață.

 

Vote it up
150
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza