Noutăţi din lumea medicală

Vă prezentăm câteva descoperiri benefice sănătății
 

GPS-ul îi ajută pe cei ce suferă de demenţă

 

Un studiu norvegian din anul 2015 efectuat asupra a 200 de persoane ce sufereau de demenţă, a relevat faptul că aproape toţi participanţii s-au bucurat de mai multă independenţă şi au făcut mai multă mişcare, când au avut un aparat de navigaţie GPS. Pacienţii se rătăceau şi, din această cauză, nu mai puteau părăsi azilul în care locuiau. După ce au primit aparatul, îngrijitorii le-au permis să facă plimbări sau să meargă la cafenea, fiindu-le uşor să îi gă­sească. Atât utilizatorii aparatelor GPS, care au luat parte la studiu, cât şi îngrijitorii lor au declarat că se simt mult mai liniştiţi.

 

Stresul e de vină

Pentru a descoperi în ce condiţii voinţa scade în intensitate, oamenii de ştiinţă de la Laboratorul de Cercetare a Sistemelor Sociale de la Universitatea din Zürich au cerut ajutorul a 51 de băr­baţi tineri, preocupaţi să aibă un stil de viaţă sănătos, pentru realizarea unui studiu. Împărţiţi în două grupuri, ei au privit imagini cu alimente, evaluându-le în funcţie de cât de sănătoase şi de apetisante le considerau.

Membrilor unuia dintre grupuri li s-a cerut apoi să introducă mâna în apă cu gheaţă, ceea ce a dus la creşterea nivelului cortizolului, supranumit hormonul stresului. Când au fost rugaţi să indice alimentele care îi atrag, bărbaţii stresaţi au făcut, în general, alegeri nesănătoase.

 

Artroscopia nu e pentru toţi

În fiecare an, milioane de oameni suportă această intervenţie chirurgicală ortopedică. În urma unui studiu suedez, s-a ajuns însă la concluzia că această operaţie nu este recoman­dată pacienţilor de vârstă mijlocie sau mai vârstnici, care au dureri de genunchi şi sunt afectaţi de boala degene­rativă a articulaţiei genunchiului. Pacienţii care au suferit intervenţia au simţit o uşoară dimi­nuare a durerii, dar efectul nu a fost unul permanent, existând şi riscul să apară complicaţii. Tratamente alternative includ fizioterapia, exerciţiile fizice şi antiinflamatoarele.

Dispozitivele pentru mers ajută bolnavii de BPOC

Pentru cei care suferă de forme moderate sau avansate ale bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC), mersul este îngreunat de scăderea capacităţii pulmonare. Un grup de cer­cetători olandezi le-a cerut pacienţilor să meargă cu ajutorul unui cadru de mers cu rotile sau al unei drezine (în care pacienţii stau aşezaţi pe un scaun). Ambele dispozitive au avut efecte benefice.

 

TESTEAZĂ-ţI IQ-UL MEDICAL

O boală zoonotică este o afecţiune care...

A. Este tratată de medicul veterinar

B. Necesită produse de origine animală pentru a fi vindecată

C. Se transmite de la animale la oameni

D. Ameninţă cu dispariţia unei întregi specii

Răspuns: C. O boală zoonotică este o afecţiune care se poate transmite de la animale la oameni. Printre cele mai răspândite sunt infecţiile cu salmonella (de la găini, raţe, broaşte ţestoase, şerpi) şi E.coli (de la vacile din fermele de lapte).

 

Vote it up
114
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza