Nou regulament pentru tabere

Profesorii care insotesc elevii in excursii sau tabere vor da o declaratie pe proprie raspundere ca raspund de copii, potrivit noilor reguli
 

<p>

Prevederea este cuprinsa in noul regulament privind organizarea si desfasurarea taberelor, excursiilor, expeditiilor si drumetiilor scolare realizat de Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

Noul regulament urmareste cresterea responsabilitatii cadrelor didactice a si a directorilor de scoli in organizarea excursiilor si taberelor, stabilind cu exactitate numarul de cadre didactice care trebuie sa insoteasca grupurile de elevi, dar si faptul ca parintii nu pot fi responsabilizati pe durata deplasarii decat pentru propriul copil.

Prin declaratia pe proprie raspundere, profesorii se angajeaza sa asigure securitatea si siguranta elevilor pe toata durata deplasarii, fara nicio abatere.
Potrivit noului regulament, directorii scolilor si profesorii insotitori poarta intreaga raspundere pentru elevii cu care pleaca in excursii, tabere sau drumetii.

In perioada anului scolar, in timpul orelor de curs se poate organiza pe semestru doar o singura excursie tematice de o zi pentru elevii din invatamantul primar. Elevii vor participa la aceste excursii incepand cu ora la care incepe orarul scolar din acea zi.

Orice tabara, excursie, expeditie sau drumetie cu elevii si prescolarii organizata cu avizul sau acordul conducerii unitatii de invatamant se va realiza in afara orarului scolar numai in conditii de legalitate si siguranta, se arata in regulament.

Parintii isi pot asuma raspunderea numai pentru insotirea copilului propriu, iar participarea acestora la actiuni care presupun deplasari in afara localitatilor "nu exonereaza de raspundere cadrele didactice insotitoare si persoanele care aproba si avizeaza aceste activitati".

Excursiile vor fi asigurate de un numar de cadre didactice in functie de numarul elevilor. Astfel, la fiecare 10-15 elevi trebuie sa fie cate un invatator sau profesor, un cadru didactic fiind numit coordonator, in cazul deplasarilor in strainatate respectandu-se legislatia in vigoare. La 100-200 de elevi trebuie sa fie si un cadru sanitar mediu.

In cazul expeditiei sau drumetiei trebuie sa fie un cadru didactic la un grup de minimum zece elevi. Drumetiile se organizeaza de regula pe grupe de prescolari sau clase de elevi si sunt conduse de educatoarea sau invatatorul ori profesorul care lucreaza cu grupa respectiva, la care se poate adaugat un animator, salvamar sau salvamont.

Taberele pentru prescolari vor fi asigurate cu personal didactic si sanitar. Astfel, la fiecare grupa de prescolari formata din cate 15-20 de copii vor fi doua educatoare si o supraveghetoare de noapte. De asemenea, la fiecare tabara va fi un colectiv de conducere, componenta acestuia fiind stabilita de catre administratiile permanente ale taberelor scolare, din randul personalului existent. La fiecare tabara trebuie sa fie un medic si un cadru sanitar mediu.

Taberele cu peste 100 de prescolari vor fi asigurate cu cate un cadru sanitar mediu la fiecare 100 de copii, cele cu peste 200 de prescolari vor avea un medic, iar numarul acestora va creste la fiecare 300 de copii. Taberele cu mai putin de 100 de prescolari vor avea asistenta medicala asigurata de catre medicul dispensarului teritorial.

La fiecare tabara de elevi va fi nevoie de un colectiv format din cadre didactice cu experienta, componenta acestuia fiind stabilita de catre conducerea unitatii de invatamant. Astfel, la fiecare 10-15 elevi va fi cate un invatator sau profesor.
In taberele izolate, cu efectiv mai mic de 100 de elevi, trebuie sa existe un cadru sanitar mediu si un medic. Totodata, la tabere cu 300-500 de elevi va exista un medic, iar numarul va creste la fiecare 300 de elevi peste 500. Pentru taberele cu mai putin de 300 de elevi, asistenta medicala va fi asigurata prin dispensarul medical pe teritoriul caruia functioneaza tabara, iar acestea daca sunt situate la peste cinci kilometri de sediul dispensarului medical, de catre un doctor.

Noul regulament a fost conceput dupa ce o eleva de la Scoala nr. 75 din Capitala a cazut din tren la intoarcerea dintr-o excursie organizata de scoala. Copiii au fost insotiti in aceasta excursie de un profesor si de doi parinti.

</p>

Vote it up
314
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza