Noi tehnologii pentru creier

Descoperirea unui tratament care sa refaca tesutul dupa un accident vascular cerebral e aproape
 

<p>

Se intampla la sute de mii de oameni din Europa in fiecare an. Un cheag obstructioneaza vasele de sange din creier si tesutul afectat moare. Rezultatul este un atac cerebral. Consecintele sunt adesea permanente: dizabilitati in vorbire si paralizii. Toate acestea sunt inrautatite de faptul ca, dupa un atac vascular cerebral, tesutul sanatos din vecinatatea cheagului este inflamat.

Prevenirea unor astfel de situatii este obiectivul proiectului european „Nanostroke“, proiect ce cuprinde oameni de stiinta din Germania, Spania si Italia. Ei se concentreaza pe asa-numitele semnale de pericol, molecule emise de celulele ce mor in creier in urma unei furnizari deficitare de sange.

Semnalele de pericol activeaza celulele imune, care la randul lor elibereaza substante inflamatoare, si astfel are loc o nefasta reactie in lant. In viitor, e posibil pentru nanocorpi sa stopeze acele semnale de pericol. Nanocorpii sunt fragmente de anticorpi obtinute din globulele albe si, in particular, bune la formarea de legaturi cu alte molecule. La fel de precisi ca o cheie intr-un lacat, ei se potrivesc fix in punctele de legatura ale moleculelor periculoase si pot astfel sa previna cascada de inflamatii pe care aceste molecule o genereaza de obicei.

„In modelul cultural al atacului vascular cerebral ei s-au dovedit deja foarte eficienti“, raporteaza directorul studiului, medicul neurolog Tim Magnus, de la Centrul Medical al Universitatii Eppendorf din Hamburg.

</p>

Vote it up
178
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza