Noi principii ale placerii

Un neurolog vorbeste despre nevoia oamenilor de a se simti bine 
<p>Morten Kringelbach, neurolog la Univeristatea Oxford si autor al cartii The Pleasure Center, in care este vorba despre cercetarile lui revolutionare si nevoia constanta a oamenilor de a se simti bine, spune care concluziile sale.

Placerea poate fi folosita ca medicament?
Putem implanta electrozi in creierul unei persoane aflata in durere. Atunci cand stimulam anumite puncte, durerea dispare aproape ca prin farmec. Aceasta calmare este foarte placuta si poate ajuta si oamenii care sufera de depresie.

Pot sa imi iau un electrod doar pentru amuzament?
Nu ar functiona. Creierul se echilibreaza singur, iar in timp ce tu poti restabili acel echilibru temporar, nu il poti schimba mereu intr-o parte sau alta. Acesta este motivul pentru care multi oameni, chiar si cei care nu urmeaza un tratament, isi revin din depresie dupa aproape un an.

Care este cel mai placut lucru in viata de zi cu zi?
Sexul. Iar pe locul al doilea este compania prietenilor. Aproape orice am face, inclusiv mancatul si bautul, este mult mai placut in compania altora. 

Ne poti ajuta sa ne vindecam de dependente cum ar fi mancatul in exces?
Inca nu s-a testat, dar electrozii de profunzime ar putea restabili echilibrul mecanismelor de satietate selectiva – care ne anunta ca ne-am saturat. Persoanele obeze nu au satietatea selectiva pe care o au oamenii supli.

De ce ne simtim vinovati uneori dupa ce ne-am infruptat din ceva bun?
Vina este ca o valva de oprire inclusa. Daca facem ceva in exces, cum ar fi sexul, mancatul prea mult, consumul de droguri, poate deveni o dependenta pe care o alimentam din ce in ce mai mult pana cand excludem din viata noastra ceea ce ne aduce cel mai mult placere pe termen lung – oamenii din jur.

Cum putem trai o viata mai placuta?
Nu exista niciun truc magic aici. Bucura-te de familie si prieteni, si munceste mai putin. Cele mai bune placeri sunt cu adevarat cele mai simple.</p>

Vote it up
324
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza