Noi inscrieri la scoala

De astazi, incepe a doua etapa de inscriere in invatamantul primar
 

<p>

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, considera ca dupa urmatoarea etapa de inscrieri, numarul copiilor din clasa pregatitoare ar putea ajunge la 190.000-200.000, deoarece acesta este numarul celor nascuti in urma cu sase-sapte ani.

Cea de a doua etapa de inscriere in invatamantul primar se va desfasura in perioada 8 - 17 mai si este destinata doar copiilor care nu au fost cuprinsi intr-o unitate scolara dupa prima etapa, iar lista finala va fi publicata in data de 24 mai.

Afisarea listei copiilor inscrisi in prima etapa in invatamantul primar s-a facut luni, 29 aprilie, la sediul fiecarei unitati scolare, pe site-urile scolilor, acolo unde acestea exista, si ale inspectoratelor scolare judetene/ al municipiului Bucuresti.

Ministerul Educatiei Nationale a centralizat in prima etapa de inscriere un numar de 163.743 cereri pentru anul scolar 2013 - 2014, dintre acestea 130.950 fiind pentru copiii care implinesc 6 ani inainte de 1 septembrie 2013, iar 32.950 pentru cei care implinesc 6 ani incepand cu 1 septembrie 2013.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, considera ca dupa urmatoarea etapa de inscrieri, numarul copiilor din clasa pregatitoare ar putea ajunge la 190.000-200.000, deoarece acesta este numarul celor nascuti in urma cu sase-sapte ani.

"Avem evolutia cererilor depuse pe zile. In prima etapa, spre deosebire de ce s-a intamplat anul trecut in patru etape, avem 163.000 de cereri depuse. Anul trecut, pe toate cele patru etape au fost aproximativ 130.000. E important insa sa vedem care ar trebui sa fie valoarea maxima. Noi am estimat - si estimarile noastre au corespuns pentru prima etapa. In a doua etapa eu cred ca trebuie sa mergem pana spre 190.000, poate chiar 200.000 de inscrieri in clasa pregatitoare, depinde de influenta invatamantului particular la zona nivelului primar. De ce 200.000? Pentru ca acesta este numarul celor nascuti in urma cu sase-sapte ani. Precizez de la inceput ca sunt locuri suficiente", a afirmat ministrul luni, la Palatul Victoria, intr-o videoconferinta cu reprezentantii inspectoratelor scolare din teritoriu.

Ministrul a mentionat ca numarul cel mai mare de inscrieri a avut loc intre 2 si 5 aprilie, scazand gradual spre ultima saptamana, pana pe 22 aprilie.

Pe de alta parte, Pricopie a atras atentia asupra faptului ca un numar similar de cereri ar fi trebuit sa fie inregistrat si anul trecut, adaugand ca vor fi analizate motivele pentru care au existat doar aproximativ 130.000 de inscrieri.

"In saptamanile urmatoare va trebui sa introducem in baza de date (...) toti copiii de la grupa mica pana la clasa a XII-a. In prima etapa insa vom acoperi zona grupa mica-clasa a patra si, in functie de informatiile din baza de date, in special codul numeric personal, vom sti exact unde se afla copiii in raport cu grupa de varsta si in felul acesta vom vedea de ce anul trecut s-au inscris doar 130.000 de copiii la clasa pregatitoare, cand in mod normal ar fi trebuit sa vina aproximativ 190.000-200.000 si vom vedea la sfarsitul celei de-a doua etape unde sunt copiii, in cazul in care exista o diferenta intre numarul de copii inscrisi si natalitate", a explicat el.

Ministrul a insistat ca parintii acelor copii pentru care nu a fost solutionata cererea de inscriere sa fie bine informati asupra optiunilor existente pentru etapa urmatoare.

"Oricum, principiul de la care plecam este ca nu exista cerere care sa nu fie solutionata. Sigur ca depinde de la o scoala la alta, in functie de capacitate, dar toti copiii vor fi cuprinsi in ciclul primar", a spus Pricopie, citat de AGERPRES.

Mai multe detalii AICI

</p>

Vote it up
145
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza