Noi idei pentru a face bani in plus

Ce stii sa faci? Poti vinde obiecte online, testa servicii incognito sau organizaza petreceri pentru copii. Afla cum
 

<p>Daca ai spirit comercial, iti poti crea un magazin virtual. Nu trebuie sa platesti un specialist ca sa ti-l faca: exista portaluri de licitatii online care iti gazduiesc gratuit pagina personala si te ajuta sa o generezi automat! Nu trebuie nici sa vinzi produse care iti apartin. Gaseste furnizori cu preturi avantajoase si investeste-ti economiile in produsele lor, pe care le poti revinde cu un comision mai mic decat alti distribuitori, facand in acelasi timp si profit. Paul Circiu, un depanator de calculatoare din Timisoara, a avut si o cifra de afaceri de aproximativ 15.000 de euro pe luna prin magazinul sau, Foto World for Everyone, gazduit de Okazii.ro.

In 1998, cautand pe eBay niste accesorii foto de care avea nevoie, a observat ca aici le gasea la preturi mai bune decat in tara. Acum, prin online banking, achizitioneaza electronice de pe site-uri externe si le revinde la Okazii.ro cu un comision uneori cu 50% mai mic decat alti distribuitori, ceea ce ii aduce un profit si de pana la 70%: "In Romania sunt inca preturi mari la electronice, iar eu pot specula asta", spune Circiu.

Nu trebuie sa activezi la scara mare, ci doar sa te faci cunoscut. Pentru asta ai nevoie de o camera digitala pentru a fotografia articolele scoase la vanzare. Nu pune o imagine generica de pe internet, ci imaginea obiectului respectiv: oamenii vor sa vada pentru ce platesc.

Circiu spune ca o persoana care lucreaza de acasa poate castiga lunar cel putin 10% din cifra de rulaj a lunii respective. Cheia, crede el, consta in corectitudine si promptitudine, deoarece romanii sunt inca suspiciosi cu privire la tranzactiile online, iar increderea se castiga doar prin seriozitate.

Ofera asistenta online

Daca ai aptitudini de culegere de text, transcriere, contabilitate, relatii publice sau creare de site-uri, fa-te asistent virtual. Aceasta titulatura acopera o gama larga de servicii, printre care transcrierea si traducerea. Minola Jac, de la agentia de recrutare Barnett McCall Bucharest, spune: "Activitatea de asistent online s-a dezvoltat mult in ultima vreme, chiar daca romanii sunt inca reticenti cu privire la munca neformalizata printr-un contract care promite stabilitate".

Desi aceasta necesita si lucru in timpul zilei, in mare parte se poate lucra noaptea sau in weekend. Veniturile pe ora variaza de la 5 euro (transcriere) pana la 25 de euro (web design).

Astfel de oferte gasesti pe site-uri ca BestJobs.ro si eJobs.ro. "Cresterea numarului de joburi prin internet a fost de doar 63% in 2007 fata de 2006  mai putin decat ne-am asteptat, mai ales datorita volumului mic de monetizare de pe internetul romanesc", spune Constantin Ferseta, un consultant care a lucrat un timp pentru grupul Neogen, detinatorul site-ului BestJobs. ro. De aceea, unii romani se inregistreaza pe site-uri internationale ca odesk.com, elance.com sau getafreelancer.com, unde liciteaza astfel de proiecte pentru clienti straini.

Da petreceri

Ai rabdare, esti organizat si sociabil? Alatura-te celor 200.000 de romani care organizeaza petreceri de prezentare sau merg la domiciliul sau la locul de munca al clientilor pentru a le vinde produse. Printre cele mai cautate articole in vanzarile directe sunt cosmeticele, suplimentele alimentare si produsele de uz casnic.

Poti lucra astfel si cu norma intreaga, realizand lunar un venit in lei cu patru cifre, dar majoritatea persoanelor vor doar sa isi suplimenteze veniturile din salarii, castigand intre 200 si 500 de lei pe luna, explica Mariana Stoica din Bucuresti, lider in organizatia de reprezentanti Avon, firma care functioneaza numai prin vanzari directe.

Din aceasta categorie fac parte tot mai multi barbati, care reprezinta deja 20% din totalul agentilor de vanzari directe. "Daca stii sa faci bine ceea ce faci, nimeni nu te va lua in deradere ca esti barbat si vinzi produse cosmetice", spune Petru Frentescu, din Sibiu.

O treime din clientii sai sunt barbati care cumpara produse pentru ei sau pentru sotii. "Prin 2000, cand Avon a tinut o prezentare in Sibiu, am crezut ca asa ceva nu e pentru mine. Desi la inceput am lucrat doar cateva ore pe saptamana, in restul timpului lucrand la o benzinarie, mi-am suplimentat veniturile cu o suma pe care pana atunci o castigam muncind ca zugrav in timpul liber. Asa am platit concediul pentru familie in acel an", spune Frentescu, care acum isi intretine familia doar din veniturile obtinute din vanzari directe.

Pentru mai multe idei privind oportunitatile in domeniu, acceseaza site-urile asociatiilor de profil: acvd.ro, rodsa.ro.

Avantaje la cumparaturi

Inchipuieste-ti ca firmele de mystery shopping angajeaza cumparatori sub acoperire pentru a achizitiona produsele unui furnizor sau a incerca un serviciu, ca apoi sa raporteze conducerii despre experienta avuta!

Onorariul unui "cumparator sub acoperire" depinde de complexitatea rolului: la un restaurant, scenariul e simplu, la banci, mai elaborat. Un mystery shopper castiga pana la 30 de euro pentru o vizita, spune Ioana Bostina, partener la Future Marketing. Nu pare mult, dar mai sunt si avantajele. Un astfel de cumparator din Bucuresti, care a cerut sa fie anonim pentru a-si pastra slujba, spune ca in unele luni castiga pana la 1.000 de lei, plus mese la restaurant si cumparaturi pe banii firmei, "in interes de serviciu".

Sesiunile mai elaborate de testare ar putea necesita deschiderea unui cont bancar pe numele tau, pe care apoi sa-l inchizi doar pentru a testa serviciul de relatii cu clientii al unei banci. Te poti inscrie la futuremarketing.ro sau pe site-ul asociatiei europene de profil: http://mspa-eu.org 

Ioana Bostina, de la Future Marketing, care organizeaza peste 1.000 de sesiuni de mistery shopping pe luna, spune: "Un mystery shopper bun are spirit de observatie, este atent la detalii, are prezenta de spirit, comunica bine si  mai ales e onest si serios".

Telemarketing de acasa

Cu o conexiune buna de internet acasa, te poti inscrie la ccicompany.us, devenind agent de vanzari prin telefon. Veti lucra patru ore pe zi, dupa fusul orar american: si dupa ora 20.00.

Practic, vei suna prin internet romani din SUA, Canada si Australia, dar si din tara, prezentandu-le tarifele si avantajele pe care le-ar avea folosind serviciile de telefonie ale unei anumite firme.

Dupa ce iti instalezi aplicatia de telefonie si ti se face un training online, ii vei suna pe romanii de pe listele deja existente in bazele de date ale companiei. Fiecare client care incepe sa utilizeze serviciile pe care i le recomanzi iti aduce 20 de dolari comision. Poti castiga bani frumosi si pentru fiecare vanzare realizata de agentii pe care ii recrutezi, explica Sorin Olariu din Michigan, de la departamentul de marketing al CCI.

Ioana Mihaescu, o studenta din Ploiesti, castiga intre 1.000 si 4.000 de lei pe luna muncind in unele zile doar patru ore. "La doua saptamani dupa ce mi-am inceput activitatea la CCI, am castigat de doua ori mai mult decat muncind noua ore pe zi timp de o luna la vechiul serviciu, unde eram tot telemarketer. Acum lucrez de acasa si cand vreau eu", spune Ioana.

Intervievati consumatorii

In luna mai, Lucian Nicolae, student la Politehnica in Bucuresti, a gasit pe internet un anunt de recrutare. Dupa cateva teste, a fost angajat operator de interviuri la GfK Romania. Lucreaza doua-trei ore pe zi pentru sondaje de piata, intervievand oameni la domiciliu.

Ca incepator, prin 2008, Lucian primea intre 7 si 10 lei pe chestionar (ritmul de completare este de doua-trei chestionare pe ora). Lucra dupa ora 17.00. "Imi place sa comunic cu oamenii. Unii sunt dificili, dar sunt si multi foarte deschisi. E o munca ok", spune Lucian. Poti castiga 400-2.000 de lei pe luna (chestionarele mai elaborate iti aduc si 25 de lei fiecare). Inscrie-te pe site-urile companiilor de cercetare de piata sau pe cele de recrutare online.

Fa poze

La dreamstime.com sunt inregistrati 800.000 de membri: 40.000 sunt fotografi care isi vand imaginile online, iar restul cumparatori: reviste, agentii de publicitate, designeri freelance si persoane fizice. Acest site este arhiva online si loc de tranzactionare pentru fotografii digitale, spune bucuresteanul Serban Enache, CEO Dreamstime. Posteaza fotografiile gratuit si castiga 50-60% din pretul lor, care este de 1-16 dolari americani. Un fotograf care a incarcat 1.000 de imagini pe site poate castiga usor cateva sute de dolari pe luna.

Lucian Brandus, fotograf freelancer, are cateva sute de fotografii pe doua astfel de site-uri: shutterstock.com si dreamstime.com – peisaje si fotografii pentru articole turistice, pe care le face de placere in vacanta. Intr-o luna buna, ele ii aduc 100 de dolari.

Bani din talent

Oricine are o inzestrare speciala poate face bani din ea. Acum zece ani, Serban Georgevici, actor la Teatrul de Comedie, a fost rugat sa fie Mos Craciun la petrecerea unor prieteni. "Atunci mi-a venit ideea: divertismentul la petrecerile particulare reprezinta o excelenta ocazie de a face bani", spune Georgevici.

El a inceput sa lucreze in timpul liber pe cont propriu si in cinci ani a infiintat o firma de succes, Media Art Show, care organizeaza spectacole cu clovni, numere de magie si marionete la petrecerile pentru copii. A avut §i aproximativ 50.000 de euro ca profit net anual la aceasta firma pe care el o administreaza, angajand colaboratori. Un clovn poate castiga intre 50 si 100 de lei pe ora pentru a modela baloane si a juca jocuri interactive cu copiii, iar un papusar intre 100 si 200 de euro pentru un spectacol cu marionete.

Vreti sa castigi bani ca Serban Georgevici? Infiinteaza o asociatie pentru promovarea artei. Nu te arde la buzunar cand o inregistrezi, castigi timp si bani (pentru ca nu iti mai declari veniturile la sfarsitul anului fiscal) si poti emite facturi scutite de TVA. Sau ia legatura cu firme de divertisment si ofera-ti serviciile!</p>

Vote it up
484
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza