Noi experiențe în fizica nucleară

Acceleratorul de particule din Elveția a început o nouă serie de experiențe
 

Cel mai mare accelerator de particule din lume, LHC al Organizației Europene pentru Cercetari Nucleare (CERN), a început miercuri o nouă faza de experiențe inedite cu o energie aproape dublă, iar oamenii de știință speră să deschidă ușa spre o "nouă fizică", scrie AFP.

La ora locală 10:40 (08:40 GMT), LHC (Large Hadron Collider) a furnizat primele coliziuni de protoni la energia record de 13 TeV (teraelectronvolți), după doi ani de mentenanță și reparații.

Această energie este aproape dublă în raport cu cea din timpul primei perioade de exploatare a LHC, care a durat trei ani și a permis confirmarea, în 2012, a existenței bosonului lui Higgs, considerat piatra de temelie a structurii fundamentale a materiei.

"Acum, experiențele pot reîncepe", a declarat directorul general al CERN, Rolf Heuer, avertizând însă că nu trebuie așteptate rezultate în următoarele luni.

"Prima exploatare a LHC (...) care a culminat cu această descoperire majoră în iulie 2012 nu a fost decât începutul calatoriei. Acum a venit timpul noii fizici! Primele date încep să curgă. să vedem ce ne dezvăluie despre modul în care funcționeaza Universul nostru", a spus el.

În următoarele săptămâni, oamenii de știință vor începe să colecteze date. Până la un miliard de coliziuni se produc în fiecare secundă, generând avalanșe de particule în detectoare.

Pentru cercetători, Sezonul 2 al LHC ar trebui să deschidă perspective spre teritorii neexplorate ale fizicii.

Aflat la circa o sută de metri sub pământ, lungul inel al LHC găzduiește patru "experiențe" - respectiv patru detectoare care analizează coliziunile.

Atlas și CMS sunt detectoare polivalente, concepute pentru a explora o gamă întreagă de fenomene fizice, mergând de la bosonul lui Higgs la materia neagră. Experiența Alice este specializată în studiul plasmei quark-gluon, o stare a materiei despre care experții cred că ar fi existat la câteva momente dupa Big Bang. Detectorul LHCb încearcă să înțeleagă diferențele între materie și antimaterie, analizând o serie de quarci.

Sursa: HotNews.ro

Vote it up
203
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza