Noi date despre obezitate

Dezactivarea unei proteine din creier ar putea preschimba grasimea rea, care se gaseste in jurul taliei, in grasime buna care arde caloriile
 
<p>
Un grup de oameni de stiinta de la Universitatea Columbia din Statele Unite ale Americii sustin ca au descoperit o noua modalitate de a combate obezitatea. Studiind tesutul adipos la soareci, savantii au gasit o modalitate de a transforma grasimea alba din organism, cunoscuta si sub numele de grasime „rea",  in grasime maro, cunoscuta si sub numele de grasime „buna", noteaza Daily Mail.
Specialistii au reusit ca prin dezactivarea unei proteine din creierul cobailor sa transforme grasimea alba - cea care se gaseste, de obicei, in jurul taliei - in grasime maro, un tip de grasime care arde caloriile pentru a produce caldura. Bebelusii se nasc cu o cantitate mare de grasime maro, pentru a face fata frigului.
Expertii sunt de parere ca aceasta descoperire ar putea reprezenta o varianta eficienta de a combate obezitatea si chiar diabetul, boala asociata cu supraponderalitatea, mai scrie cotidianul britanic.
Specialistii considerau, pana de curand, ca grasimea maro dispare pe masura ce inaintam in varsta, dar s-a descoperit intre timp ca si la maturitate dispunem de o anumita cantitate din aceasta grasime benefica. Sporirea acestei cantitati ar putea fi o modalitate de a lupta impotriva obezitatii, sustin oamenii de stiinta americani. Cu toate acestea, este nevoie de o alta metoda de tranformare a grasimii albe in grasime maro, care sa nu presupuna o interventie in creierul uman.
Savantii de la Universitatea Columbia sustin ca au descoperit o alta metoda. Potrivit acestora, activitatea acestor enzime poate fi crescuta prin cresterea sensibilitatii corpului la insulina. Acest lucru se poate obtine prin administrarea unor substante denumite tiazolidine care activeaza o grupa de celule, demunita ppar-gamma, care la randul lor stimuleaza producerea de insulina. Doctorii se feresc de aceste medicamente din cauza efectelor secundare precum intoxicatia ficatului si subtierea densitatii oaselor.
Pentru a preveni aparitia efectelor adverse, cercetatorii au creat o versiune mutanta a celulelor mai sus mentionate, care pratic transforma grasimea alba in grasime maro.
Desi rezulatele obtinute in laborator sunt unele incurajatoare, cercetatorii atrag atentia asupra dificultatii de a obtine acest proces intr-un mod sanatos si eficient si la subiecti umani.
</p>
Vote it up
116
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza