Noi cunoștințe privind cerealele

Cerealele declanșează tot mai frecvent boala celiacă
 

Cerealele declanșează la tot mai mulți oameni boala celiacă (îmbolnăvirea cronică a intestinului subțire), cu flatulență, greață și diaree. În acest caz este vorba de o intoleranță la cerealele care conțin gluten, ca grâul, secara, orzul sau alacul. Între timp, cercetările științifice sugerează că boala celiacă și sensibilitatea sau intoleranța la gluten ar putea fi doar vârful aisbergului bolilor inflamatoare și degenerative cronice ale prosperității, care sunt cauzate de o alimentație foarte bogată în cereale și, în special, de așa-numitul grâu de panificație (grâul comun).

Ce se află într-un bob?

Deși, în general, cerealele sunt apreciate ca un aliment de bază sănătos, mai nou se descoperă din ce în ce mai mult ce probleme de sănătate poate să declanșeze consumul chiar și de cereale integrale.

Experții văd un motiv pentru aceasta în faptul că bobul de cereale a format în general numeroase substanțe pentru a asigura perpetuarea speciei sale: lectine toxice (printre care glutenul) și alte substanțe fitochimice care ajută plantele să se apere împotriva dăunătorilor sau a prădării semințelor lor.

Aceste substanțe pot fi dăunătoare și pentru oameni, chiar dacă prin încălzire (coacere) sau fermentare (dospire) ele sunt reduse parțial, iar după consumul de cereale nu prezentăm imediat afecțiuni, intoleranțe sau alergii. Deoarece îndeosebi grâul de panificație modern (Triticum aestivum) prezintă peste 23.000 de proteine individuale, nu e surprinzător că cercetarea pentru descoperirea problematicii complexe a acestei cereale și efectelor ei asupra organismului nostru este de-abia la început.

Vote it up
278
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza