Profetii viitorului

Noua profeti care au vazut viitorul inaintea noastra
 

1898 Mark Twain a prezis aparitia internetului

Sarcasticul scriitor prognoza ca va exista internetul cu un secol inainte de aparitia acestuia. In nuvela sa din London Times, 1904, Twain a descris o inventie bazata pe telectroscop, un aparat al secolului 19, care nu a fost produs niciodata si care ar fi utilizat o enorma retea de linii telefonice pentru a conecta intreaga lume.

1865 Jules Verne a prezis aselenizarea

In romanele de anticipatie De la Pamant la Luna si In jurul Lunii, de Jules Verne, apare o nava spatiala numita Columbiad, care a fost lansata dintr-un tun gigantic amplasat in Florida si a purtat trei oameni in spatiul cosmic. Dupa ce a intreprins cu succes o calatorie pana la Luna, nava s-a prabusit in Oceanul Pacific. Suna familiar? Asta pentru ca descrie aproape cu exactitate prima misiune spatiala a Statelor Unite ale Americii, Apollo 8, care a avut loc 100 de ani mai tarziu. Interesant este ca NASA a numit modulul de comanda al misiunii Apollo 11 Columbia, inspirata de faimoasa racheta imaginata de Jules Verne.

1953 Ray Bradbury a prezis televizoarele cu ecran plat

In romanul sau Fahrenheit 451, maestrul literaturii SF scrie ca membrii societatii futuriste pe care a imaginat-o sunt obsedati de televizoare cu ecrane mari, plate (care nu au fost disponibile pe piata pana in 1997): „Cat timp crezi ca trebuie sa economisim pentru a inlocui cel de-al patrulea perete cu un televizor urias? Costa doar doua mii de dolari”, ii spune personajul Mildred sotului ei. Surprinzator este ca Bradbury nu prea s-a inselat nici in ceea ce priveste pretul unui asemenea televizor.
 
1966 Star Trek a prezis tehnologia Bluetooth

Membrii echipajului de pe naveta Enterprise au fost primii care au folosit un dispozitiv de tip Bluetooth, o tehnologie care permite comunicatiile fara a folosi mainile. Aceasta a fost realizata abia in 1994, drumul fiind deschis de utilizarea telefoanelor mobile. Din fericire, echipajul a fost scutit de taxele de roaming.
 
1991 Francis Ford Coppola a prezis YouTube

Intr-un interviu realizat pentru documentarul Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse (Inimile intunericului – Apocalipsa unui regizor), regizorul spune „Brusc, o fata din Ohio va fi noul Mozart… si va face un frumos film folosind aparatul de filmat al tatalui ei si, de atunci, acest profesionalism prezent in filme va fi distrus, pentru totdeauna, si va deveni cu adevarat o forma de arta.” Un pont pentru YouTube, 14 ani mai tarziu.

1995 Familia Simpson a prezis viitoarele tendinte in industria alimentara

Vanzarile de preparate pe baza de soia au crescut de cinci ori din 1996 pana in 2011. Dar cine si-ar fi putut imagina in 1995 ca acestea vor deveni atat de populare? Cel de al saselea sezon al serialului de animatia Familia Simpson, intitulat „Nunta Lisei”, ne transporta in indepartatul an 2010, cand nicio casa nu ar putea fi considerata complet echipata fara antene de satelit, jocuri video cu senzori de miscare si munti de gustari din soia.

1968 James Berry a prezis comertul online

Scriitorul de literatura SF a descris cumparaturile de tip click-and-buy, facute de acasa, in numarul de noiembrie al revistei Mechanix Illustrated. „In loc sa se inghesuie in magazine aglomerate, cumparatorii vor rasfoi cataloage electronice, alegandu-si produse din oricate magazine doresc.” El a intuit tendinta de consum de astazi, care a debutat in 1995.

1990 Filmul Total Recall a prezis scannerele pentru intregul corp

Administratia pentru Securitatea Transporturilor a acaparat titlurile din presa in 2010, cu sistemul controversat instalat in aeroporturi, care utilizeaza scannere pentru intregul corp, ciudat de asemanatoare cu cele care vad prin pielea lui Arnold Schwarzenegger in acest film SF.

SIDE-STORY:

Nu ne vine sa credem ca el stia aceste lucruri!

„Aceste profetii vor parea ciudate, aproape imposibile”, a afirmat inginerul John Elfreth Watkins in articolul „Ce s-ar putea intampla in urmatoarea suta de ani”, publicat in numarul din decembrie 1900 al revistei Ladie’s Home Journal. Watkins nu prea stia ca previziunile lui nu sunt nici ciudate, nici imposibile – multe dintre ele s-au adeverit.

Televiziunea

Watkins spunea: „Oamenii vor vedea lumea intreaga. Persoane de toate felurile vor fi aduse in fata obiectivului unor camere de filmat conectate electric la ecrane aflate la celalalt capat al circuitului, la intervale de mii de kilometri.”
debut: 1927

Fotografia digitala color

Watkins spunea: „Fotografiile vor fi telegrafiate de la orice distanta. Daca va avea loc o batalie in China peste 100 de ani, instantanee ale celor mai impresionante evenimente vor fi publicate in ziare o ora mai tarziu… Fotografiile vor reproduce toate culorile din natura”.
debut: 1957

Trenurile expres

Watkins spunea: „Trenurile vor parcurge trei kilometri pe minut. Trenurile expres, 300 de kilometri pe ora.”
debut: anii ‘60

Tancurile

Watkins spunea: „Uriase fortarete pe roti vor navali in spatii deschise cu viteza trenurilor expres de acum.”
debut: 1916
 
Semipreparatele culinare

Watkins spunea: „Mancarea gata preparata va putea fi cumparata din magazine similare brutariilor de acum.”
debut: 1945

Nu ne vine sa credem ca el le-a ratat pe astea!

Acelasi James Berry care a prevazut comertul online a dat si cateva rateuri de imaginatie (hei, nu le putem nimeri chiar pe toate!). Aici, predictii caraghioase din 1968 care ne-am dori sa se adevereasca:

Orase cu clima controlata
Predictie: „Vei trece suierand de un sir de orase, multe dintre ele acoperite cu noile domuri care mentin clima constanta pe tot parcursul anului.”
Realitate: Incalzirea globala a cauzat cresterea temperaturii si a nivelului marii, rezultand conditii meteo extreme si furtuni mai puternice. Orase acoperite de domuri? Sa speram ca sunt pe cale sa apara.

Vizite medicale automate
Predictie: „Examenele medicale inseamna sa stai intr-un scaun pentru diagnosticare timp de un minut sau doua, apoi vei primi un raport medical complet.”
Realitate: Am vrea noi sa fie atat de usor. Timpul mediu de asteptare in cabinetul unui medic, in Statele Unite, este de 22 de minute, conform unui raport publicat in 2011 de Press Ganey, o organizatie care studiaza performantele serviciilor de asistenta medicala. Si asta fara ca macar
sa fie luat in considerare timpul necesar pentru examenul medical!

O zi de lucru mai scurta
Predictie: „Durata medie a zilei de lucru este de patru ore. Dar timpul ramas nu e in totalitate liber… Timpul liber al unui angajat este folosit pentru actualizarea informatiilor si insusirea de noi cunostinte – in medie, doua ore de studiu la domiciliu zilnic."
Realitate: Aproximativ 80% dintre americani aduna o zi de lucru in plus saptamanal prin cumularea orelor suplimentare. Si mai rau, 34% dintre americani isi verifica emailul si lucreaza in timpul concediului. “Epidemia” s-a extins peste tot in lume, mai ales acolo unde este vorba de multinationale.

Vazand proliferarea paginilor personale pe net, se pare ca in curand toata lumea va avea parte de 15 megabiti de faima.
M.G. Sriram, profesor si autor

Vote it up
269
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza