Lasagna cu vinete

Feliile de vinete reprezinta umplutura perfecta pentru aceasta lasagna vegetariana foarte gustoasa, care se poate pregati cu o zi inainte.
 

Timp preparare: 30 de minute, plus 30-40 de minute pentru dezvoltarea aromelor
La foc: 1 ora si 30 de minute – 1 ora si 45 de minute
Se obtin 4 portii

O portie contine:
Calorii 313
Glucide 33 g
Proteine 14 g
Grasimi 15 g (grasimi saturate 5 g)

Ingrediente:

600 g vinete, taiate in felii de 5 mm
Sare si piper negru
9-12 foi de lasagna cu spanac
Ulei de masline pentru uns
25 g parmezan ras

Pentru sosul bechamel:
600 ml lapte degresat
35 g morcov, taiat felii
1 esalota, taiata solzisori
1 frunza de dafin
1 bob de cuisoare
1 fir mare de patrunjel proaspat
12 boabe de piper negru
35 g produs tartinabil cu 70% grasime
35 g faina alba
Nucsoara intreaga pentru ras

Pentru sosul de rosii:
1 lingura ulei de masline
250 g ceapa, tocata fin
1 catel de usturoi, zdrobit
800 g rosii din conserva
1 lingurita oregano uscat
4-6 linguri busuioc proaspat, maruntit

Preparare:

1. Intai se pregateste sosul bechamel. Se toarna laptele intr-o cratita, se adauga morcovul, esalota, frunza de dafin, bobul de cuisoare, patrunjelul si boabele de piper si se dau intr-un clocot. Se ia cratita de pe foc, se acopera si se lasa amestecul sa se infuzeze 30-40 de minute.

2. Intre timp se pregateste sosul de rosii. Se incalzeste la foc potrivit uleiul de masline intr-o cratita mare, se adauga ceapa si se caleste 6-8 minute, pana cand se inmoaie si devine sticloasa.

3. Se adauga usturoiul in cratita si se caleste totul inca 1-2 minute. Se adauga rosiile si oregano si se da in clocot, apoi se fierbe la foc mic fara capac 45 de minute, amestecand des sau pana cand sosul a scazut cu aproximativ o treime. Se adauga sare si piper dupa gust.

4. Intre timp se oparesc pe rand feliile de vinete, cate 4-5 minute fiecare transa, pana cand se inmoaie. Se lasa deoparte.

5. In timp ce se oparesc vinetele, se pune o cratita cu apa la fiert. Se fierb foile de lasagna in transe de cateva foi odata, cate 8 minute sau pana cand se inmoaie. Se pun sub un jet de apa rece, se zvanta bine si se lasa deoparte.

6. Pentru sosul béchamel se strecoara laptele infuzat si se scot mirodeniile. Se topeste produsul tartinabil intr-o cratita, se presara faina si se caleste 1 minut. Se incorporeaza incet laptele si se da in clocot, amestecand continuu, pana cand sosul este suficient de gros incat sa se lipeasca de lingura. Se lasa sa fiarba la foc mic 3 minute si apoi se adauga sare, piper si nucsoara proaspat rasa, dupa gust.

7. Intre timp se incalzeste cuptorul la 180 de grade C. Se unge cu ulei o tava sau un vas termorezistent de 25 x 20 x 5 cm.

8. Se asaza trei foi de lasagna pe fundul vasului, se toarna jumatate din sosul de rosii peste ele si se presara cu jumatate din cantitatea de busuioc. Se aranjeaza jumatate din feliile de vinete intr-un singur strat si se intinde cu o lingura o treime din sosul bechamel. Se repeta aranjamentul, terminand cu un strat de lasagna. Se toarna restul de sos béchamel deasupra si se presara parmezan.

9. Se coace lasagna 35-40 de minute pana cand se rumeneste si se topeste parmezanul. Se serveste direct din tava.

Varianta: pentru a pregati dinainte lasagna, se aranjeaza straturile in tava, se acopera cu folie si se tin la frigider pana in momentul coacerii.

Sfat pentru reducerea grasimilor

In loc sa se prajeasca vinetele care absorb foarte mult ulei, acestea se pot opari.

Vote it up
519
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza