Ne punem singuri viata in pericol

Jumatate din medicamente sunt prescrise sau vandute in mod incorect si jumatate din pacienti iau medicamente dupa ureche
 
<p>
Le folosim pentru a trata raceli sau inflamatii ale gatului. Consumam “dupa ureche” si intrerupem adesea tratamentul in momentul disparitiei simptomelor. Specialistii din intreaga lume si organismele internationale avertizeaza asupra modului incorect de a lua antibiotice. Ce urmari are aceasta practica asupra organismului?
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) mentioneaza ca mai mult de jumatate dintre medicamente sunt prescrise sau vandute in mod incorect si jumatate din pacienti iau medicamente dupa ureche. Utilizarea incorecta si abuziva a antibioticelor este unul dintre cazuri.
Rolul antibioticelor si rezistenta antimicrobiana
Descoperite cu mai putin de un secol in urma, antibioticele constituie instrumentul cel mai important de combatere al infectiilor bacteriene. Rezistenta la antibiotice presupune ca acestea nu mai pot vindeca astfel de infectii.
Nu luati antibiotice:
•    daca medicul spune ca nu este nevoie
•    pentru o infectie virala, pentru raceala sau inflamatia gatului
•    daca au fost prescrise pentru altceva. Un medicament gresit poate intarzia vindecarea si poate permite bacteriilor sa se multiplice.
Atunci cand specialistul va prescrie un antibiotic pentru infectii virale:
•    nu sariti sau intrerupeti dozele pentru a nu oferi sansa micro-organismelor (care pot ramane dupa ce simptomele au disparut) sa dezvolte rezistenta
•    nu pastrati din medicamente pentru data viitoare cand va veti imbolnavi, gandind ca va veti trata la fel
Rezistenta la antibiotic poate aparea din cauza aparitiei unei mutatii genetice in bacteria care este, de obicei, sensibila la antibiotice. Desi la inceput acestea pot fi putine ca numar, ele au avantajul adaptarii genetice. “Bacteriile se pot inmulti foarte repede, dublandu-si numarul in 20-30 de minute (…). Asa ca rezistenta se raspandeste rapid” (Laura Piddock, profesor la Universitatea Birmingham).
Conform Centers for Disease Control and Prevention (CDC), utilizarea antibioticelor nu este doar responsabilitatea furnizorilor de servicii medicale, ci si a legiuitorilor si a pacientilor.
Atibioticele nu lupta impotriva infectiilor cauzate de virusuri ca gripa, majoritatea inflamatiilor gatului si bronsitei sau a unor infectii de urechi. Racelile, ca multe alte infectii respiratorii si infectii ale urechii sunt cauzate de virusuri, nu de bacterii. Daca antibioticele sunt utilizate prea des pentru aceste lucruri, ele nu mai pot lupta eficient impotriva bacteriilor atunci cand avem cu adevarat nevoie ca acest lucru sa se intample.
Utilizarea antibiotioticelor pentru situatiile mentionate anterior, conform BBC, nu va avea rezultatul scontat:
•    Inflamatia gatului, curgerea nasului si flegma sugereaza ca infectia e putin probabil sa raspunda la antibiotice.
•    Tusea cu flegma nu este un motiv de a lua antibiotice, chiar daca e galbuie.
•    Majoritatea racelilor si tusei trec singure; antibioticele nu grabesc vindecarea.
•    Folosirea incorecta a antibioticelor duce la cresterea rezistentei antimicrobiene si a numarului de medicamente care nu mai au efect impotriva bolilor infectioase.
•    Multe proceduri chirurgicale sau terapii pentru cancer nu sunt posibile fara antibioticele care lupta cu infectiile. Rezistenta prelungeste boala si internarea, uneori putand cauza moartea.
Declaratiile medicilor si ale cercetatorilor:
•    Rezistenta antimicrobiana “este una dintre cele mai serioase provocari de sanatate publica cu care ne confruntam in Uniunea Europeana” (Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor).
•    “Majoritatea oamenilor se pota trata singuri acasa cu medicamente care nu necesita prescriptie medicala pentru a-si usura simptomele. Exista dovezi care arata ca, cu cat iei mai multe antibiotice, cu atat creste probabilitatea de a dezvolta rezistenta. Si exista si posibilitatea de a dezvolta diaree legata de antibiotice” (dr. Cliodna McNulty, seful departamentului de asistenta medicala primara al Health Protection Agency)
•    Intr-un articol despre paractica exagerarii cu antibiotice, dr. Maxwell Finland, expert in boli infectioase la Harvard si dr. Robert C. Moellering, profesor la Harvard Medical School, sustin ca ceea ce se intampla in prezent cu antibioticele care lupta impotriva infectiilor bacteriene este o eroziune continua a efectului actualelor medicamente disponibile.
Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor estima, in 2009, ca in fiecare an circa 25.000 de europeni mor ca o consecinta directa a unei infectii rezistente la medicamente multiple.
</p>
Vote it up
200
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza