Nalba-mare e prescrisa pentru calmarea tusei

Nalba-mare este renumita pentru proprietatile ei calmante si antiinflamatorii
 

Raspandita pe solurile umede in toata Europa, nalba-mare poate atinge inaltimea de 1 m. Puful de pe tulpina si de pe frunzele ei mari ii confera un aspect catifelat. La sfarsitul verii, apar pentru scurt timp flori delicate, alb-rozalii, urmate de fruc­­te plate si rotunde. Insa nalba-mare este pre­­tuita mai mult pentru radacinile ei groase, al­­be si fibroase, pe care romanii le considerau o delicatesa.

Compusi activi
O mare parte a radacinii este for­­ma­­ta din mucilagiu. Sunt prezenti si acizi fenolici si flavonoide.

Utilizari medicinale
Nalba-mare este renumita pentru proprietatile ei calmante si antiinflamatorii, fiind prescrisa pentru calmarea tusei seci si a altor afectiuni respiratorii. Aplicata in compresa, este foar­­te eficienta in combaterea ulecerelor bucale, a abceselor dentare, a furunculelor, acneei si arsurilor. Testele au aratat ca, datorita nivelului ridicat de mu­­ci­­lagiu, nalba-mare poate reduce inflamatiile. Alte cer­­cetari i-au confirmat proprietatile antiseptice, ca si eficienta in combaterea infectiilor, prin stimularea sistemului imun. In afara de descoperirile medicale, in Japonia s-a demonstrat o alta calitate a plantei si anume ca nalba-mare are un efect de albire a pielii. Aceasta insusire ar putea constitui un obiect de in­­teres in industria cosmetica, domeniu in care planta este deja folosita pentru prepararea de creme hidra­­tante, datorita proprietatilor ei de catifelare si calmare.

Preparare si dozaj:
• In tratamentul durerilor in gat si al bronsitelor: 
Infuzie: Puneti 2-3 g de rada­­ci­­na uscata la 1 ceasca de apa clocotita. Infuzati timp de 10 minute, apoi strecurati. Beti 2-3 cesti pe zi. Pulbere / Extract uscat: Luati cate 6 g pe zi.
Extract lichid din radacina (1:1 in alcool 25%): Luati 2-5 ml, de trei ori pe zi.
• In tratamentul infla­­matiilor bucale, abceselor dentare:
ompresa: Pre­­gatiti infuzia ca mai sus. Aplicati compresa pe zo­­na afectata de cateva ori pe zi, dupa caz.

Vote it up
72
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza