Năut cu morcovi și cartofi dulci

Servește acest fel cu orez brun sau basmati, quinoa integrală sau pâine cu maia, prăjită
 

INGREDIENTE PENTRU 4 PORȚII

2 căni (450 g) năut uscat sau 2 cutii (a 400 g fiecare) năut fiert, clătit și scurs

1 lingură de ulei de măsline

3 lingurițe de semințe de chimion

2 lingurițe de semințe de coriandru

3 cm bucată de curcuma proaspătă, descojită și rasă fin, sau 3 lingurițe de curcuma uscată și măcinată

rădăcinile și tulpinile de la 1 legătură (125 g) de coriandru proaspăt, tocate mărunt

4 fire de coriandru proaspăt, pentru garnisit

2 cartofi dulci (circa 800 g), curățați de coajă și tăiați bucățele 2 morcovi mari, tăiați bucățele

2 căței de usturoi pisați

coaja rasă fin de la 1 lămâie

1/4 cană (60 ml) suc de lamiae

 

PREPARARE 15 minute, plus înmuiere peste noapte (dacă folosești năut uscat)

GĂTIT 1 oră

FIECARE PORȚIE CONȚINE 1 391 kJ, 332 kcal, 13 g proteine, 8 g grăsimi (1 g grăsimi saturate), 51 g carbohidrați (14 g zahăr), 12 g fibre, 358 mg sodium

 

1 Pune năutul uscat, dacă din acesta folosești, într-un castron mare și acoperă-l bine cu apă. Lasă-l la înmuiat peste noapte.

2 Scurge năutul. Transferă-l într-o oală mare sau o oală sub presiune, acoperă-l cu multă apă și fierbe-l, cu un capac, până când devine fraged – 30 de minute într-o oală obișnuită sau 10 minute într-o oală sub presiune.

3 Între timp, încinge uleiul într-o cratiță solidă, la foc mediu-iute. Adaugă semințele de chimion și de coriandru, curcuma, plus rădăcinile și tulpinile de coriandru. Gătește-le 2 minute sau până ce amestecul degajă arome.

4 Încorporează cartofii dulci, morcovii și usturoiul; amestecă. Gătește totul 10 minute sau până când ingredientele s-au înmuiat. Adaugă coaja și sucul de lămâie; toarnă 2 1/2 căni apă (625 ml). Amestecă, apoi dă în clocot. Micșorează flacăra și fierbe molcom 25 de minute sau până când legumele sunt fragede.

5 Adaugă năutul. Gătește mâncarea 20 de minute sau până ce boabele de năut sunt foarte moi, iar compoziția s-a îngroșat. Ornează preparatul cu firele de coriandru.

 

SFATUL BUCĂTARULUI Curcuma proaspătă se găsește în unele hipermarketuri sau în magazinele alimentare cu delicatese asiatice.

 

Vote it up
188
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza