Muscatura de capusa poate declansa boala Lyme

Cine ar fi crezut ca o vietate cat o samanta de mac poate cauza o problema de sanatate atat de grava
 

O singura muscatura a unei capuse infectate cu bacteria Borrelia burgdorferi este suficienta pentru a provoca boala Lyme si diversele neplaceri care o insotesc. In majoritatea cazurilor, boala se trateaza cu antibiotice, dar daca nu este descoperita la timp, poate duce la complicatii serioase ce afecteaza inima, articulatiile si sistemul nervos. In prezent, din cauza schimbarilor climatice, zonele geografice in care se gasesc capuse s-au extins. Si in Romania oamenii sunt afectati de boala.

Strategii preventive esentiale

Acoperiti-va. Nu e nevoie sa faceti o excursie de zece kilometri in padure ca sa contractati boala Lyme. In majoritatea cazurilor, infectarea are loc in propria curte sau langa casa, mai ales pe pasuni sau in zone intens impadurite. Indiferent de temperatura de afara, protejati-va purtand pantaloni lungi bagati in sosete, bluze cu maneci lungi si haine de culoare deschisa (pentru a vedea mai bine capusele). Aceasta masura reduce riscul bolii Lyme cu 40%.

Folositi spray pe piele si chiar pe haine. Utilizarea unui spray contra insectelor reduce riscul de infectare cu 20%. Produsele cele mai eficiente contin intre 10 si 35% DEET (dimetil-eta-toluamida). Produsele cu 10% DEET au efect timp de doua ore, dupa care trebuie reaplicate. Pentru copii, nu folositi produse cu peste 30% DEET. Daca mergeti intr-o zona cu multe capuse, pe langa folosirea unui produs cu DEET, poate fi util sa va dati pe haine (mai ales pe sosete si pantalon) cu permetrina, un pesticid care rezista la cateva spalari. Aceasta combinatie pare sa fie cea mai eficienta. Nu aplicati niciodata permetrina direct pe piele.

Vote it up
94
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza