Munca de birou te poate imbolnavi

Statul pe scaun mai mult de sase ore pe zi creste riscul de deces
<p>Statul pe scaun mai mult de sase ore pe zi creste riscul de deces, este concluzia unui studiu realizat de oamenii de stiinta de la Societatea Americana de Oncologie, publicat in "American Journal of Epidemiology". Oamenii de stiinta sustin ca acest risc este destul de crescut chiar si in randul persoanelor care fac sport dupa orele de lucru, informeaza The Huffinghton Post.
Potrivit studiului, femeile care stau pe scaun peste sase ore pe zi, pe o perioada de 13 ani, sunt expuse unui risc de deces prematur mai mare cu 37%, comparativ cu persoanele care stau pe scaun mai putin de trei ore pe zi. In ceea ce-i priveste pe barbati, acestia prezinta un risc cu 18% mai mare de a se confrunta cu acelasi risc.
Riscul de deces prematur este si mai mare pentru persoanele care nu fac miscare. Astfel, femeile care stau peste sase ore pe scaun zilnic si sunt sedentare sunt expuse acestui risc cu 94% mai mare fata de cele care stau cat mai putin pe scaun si fac multe exercitii fizice. In cazul barbatilor sedentari, riscul creste cu pana la 48%.
Pentru a ajunge la aceasta concluzie, oamenii de stiinta, coordonati de dr. Alpa Patel, au inclus in cercetare 53.440 de barbati si 69.776 de femei. Studiul s-a desfasurat in perioada 1993-2006.
Persoanele care stau mult timp pe scaun prezinta un risc crescut de a suferi de boli cardiovasculare, diabet, depresie si obezitate si un risc dublu de a dezvolta cancer la colon, comparativ cu oamenii care au un job mai dinamic, precizeaza cercetatorii. "Perioadele indelungate de timp petrecute stand pe scaun, independent de activitatea fizica, au importante consecinte metabolice si pot influenta trigliceridele, colesterolul, glucoza, tensiunea arteriala", spune dr. Patel.
Potrivit expertilor, statul pe scaun timp indelungat afecteaza masa musculara, articulatiile si coloana vertebrala. Problemele oftalmologice si obezitatea fac parte si ele din riscurile meseriei.
Statisticile de specialitate din SUA arata ca angajatii isi petrec peste 55% din timp pe scaunul de la birou. Astfel, potrivit cercetatorilor, persoanele a caror slujba presupune sa stea toata ziua pe scaun prezinta un risc cu 94% mai mare de a dezvolta o tumora in zona colonului distal, o parte importanta a intestinului care face legatura cu rectul.</p>
Vote it up
202
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza