Multe pastile multe probleme

Interactiunile intre diversele pastile sunt mai periculoase decat ne imaginam
 
<p>
Un studiu recent subliniaza grija necesara in cazul in care iei mai mult de un medicament. Multi pacienti care au suferit un atac de inima iau doua anticoagulante pentru a evita un nou atac si in plus un inhibitor al aciditatii pentru a preveni problemele si sangerarile stomacale pe care primele medicamente le pot cauza. Cercetari recente au aratat  insa ca pansamentele gastrice reduc eficacitatea anticoagulantelor si cresc riscul unui al doilea atac de cord cu aproximativ 25%. “Interactiunile periculoase intre medicamente sunt mai frecvente decat va imaginati”, spune doctorul in farmacologie Todd Semnla, care conduce Societatea Americana de Geriatrie.
 
Fiti atenti la urmatoarele la urmatoarele situatii:

Suferi de: infectie
Te tratezi cu: un antibiotic (gen levofloxacin) combinat cu un medicament antiaciditate care contine calciu, magneziu sau aluminiu (precum Tums, Maalox sau Lylanta)
Ce risti: aceste medicamente antiaciditate pot scadea absorbtia antibioticului cu pana la 90%.
Solutia: ia antibioticele cu doua ore inainte sau cu sase ore dupa medicamentele antiaciditate.

Suferi de: colesterol crescut
Te tratezi cu: diverse medicamente care contin statina, un inhibitor al sintezei colesterolului (gen Lovastin) combinat cu un antibiotic macrolid (tip clarithromycin) sau un antifungic care contine azol, administrat pe cale orala (precum Ketoconazole)
Ce risti: aceste medicamente pentru infectii bacteriene sau antifungice pot creste nivelul in sange al medicamentelor pentru colesterol, crescand riscul unor probleme renale sau musculare.
Solutia: fii atent la simtome precum slabiciuni sau durereri musculare.

Suferi de: Hipertensiune
Te tratezi cu: un inhibitor ACE (enzima de conversie a angiotensinei), tip Lisinopril, combinat cu un supliment de potasiu.
Ce risti: combinatia poate mari nivelul de potasiu suficient de mult cat sa cauzeze aritmii.
Solutia: daca chiar ai nevoie de amandoua, verifica o data la cateva luni nivelul de potasiu.

 
Vote it up
209
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza