Mozzarella cu fenicul si ardei

Aceasta este un preparat la gratar colorat, in stil mediteraneean, foarte usor de facut, potrivit pentru un pranz de vara
 
 
<p>Timp de preparare si gatit: circa 45 de minute
Portii 4

1 bulb mare de fenicul, circa 300 g
3 linguri ulei de masline extravirgin
1 ceapa rosie mica taiata in jumatate
1 ardei gras rosu taiat in jumatate si fara seminte
1 ardei gras galben taiat in jumatate si fara seminte
2 lingurite otet balsamic
150 g branza mozzarella taiata cubulete
85 g frunze de salata amestecate
15 g frunze proaspete de busuioc
1 paine ciabatta taiata felii groase
1 catel de usturoi taiat in doua
sare si piper

Se incalzeste grillul la foc mare. Se taie bulbul de fenicul in jumatate pe lungime apoi se taie fiecare jumatate pe lungime in felii groase de 1 cm, dar nu se taie pana la capat, astfel incat feliile sa ramana atasate intre ele. Se pun jumatatile pe o tava de copt cu partea taiata in jos si se ung usor cu 1 lingura de ulei.
Se pun jumatatile de ceapa si ardeii cu partile taiate in jos, in tava de copt. Se frig legumele 10–15 minute, intorcandu-le o data, pana cand feniculul s-a rumenit, iar ceapa si ardeii sunt fragezi si innegriti pe alocuri.
Se scot legumele pe un tocator (grillul se lasa in functiune). Toate sucurile din tava de copt se toarna intr-un castronel si se amesteca cu restul de 2 linguri de ulei si cu otetul balsamic. Se pun sare si piper dupa gust.
Ardeii si ceapa se taie felii groase. Se taie jumatatile de fenicul la baza, ca sa se separe feliile. Toate legumele se pun intr-un castron. Se toarna sosul deasupra si se amesteca bine, astfel incat legumele sa se imbibe uniform cu sos. Se adauga mozzarella, frunzele de salata si busuiocul, punandu-le deasupra legumelor (nu se amesteca inca).
Se pun feliile de ciabatta pe o tava curata si se coc sub grill 2–3 minute sau pana se rumenesc pe ambele parti. Se freaca o parte din fiecare felie cu suprafata taiata a usturoiului; usturoiul se arunca.
Se amesteca mozzarella, salata si legumele, apoi se pun peste feliile de ciabatta prajite. Se servesc imediat.

Avantaje
• Branza mozzarella are un continut de grasime mai mic decat alte varietati de branza, astfel ca are mai putine calorii.
• Se crede ca feniculul ajuta digestia, in special ameliorand colicile, crampele stomacale si flatulentele.
• Ardeii grasi sunt o sursa excelenta de vitamina C si beta-caroten. Totusi, continutul de beta-caroten variaza in functie de culoarea ardeiului, ardeii rosii avand cel mai mult si ardeii verzi cel mai putin.

Cateva idei
• Pentru o aroma mai bogata, se inlocuieste uleiul de masline cu ulei de alune sau de nuci.
• Pentru buzunare de pitta cu mozzarella si legume, se taie 4 paini pitta in doua, pe lat, si se incalzesc sub grill. Se deschid buzunarele si se pun in ele mozzarella si legumele preparate la gratar.
• Se face o salata italiana clasica din mozzarella, avocado si rosii si se serveste pe ciabatta prajita. Se curata un avocado mare si se taie felii transversale. Se taie felii 2 rosii mari, coapte si 150 g mozzarella. Intr-un castron, se amesteca 2 linguri ulei de masline extravirgin, 2 lingurite otet balsamic, sare si piper dupa gust. Se adauga avocado, rosiile si mozzarella, precum si o mana de frunze proaspete de busuioc rupte si se amesteca cu sosul. Se prajesc feliile de ciabatta si se freaca cu usturoi ca in reteta principala, apoi se pune deasupra salata si se servesc.</p>

Vote it up
162
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza