Rețeta bunicii și bolile ei

Istoricul familial poate fi cheia scăderii riscului de boli cardiace
 

Gândul ne zboară deja la sărbătorile de iarnă, la cadouri şi la poveştile din jurul mesei în familie. Un sfat de la medicii specialişti: profită de reuniunile de familie şi descoase-ţi rudele despre… sănătate.

Se ştie că suntem mai predispuşi să dezvoltăm tipul de boli de care suferă rudele noastre de sânge. De aceea, este bine să ştim la ce să ne aşteptăm, la ce riscuri de îmbolnăvire ne expune istoricul familial. Dacă nu putem controla bolile la care suntem vulnerabili, putem face tot posibilul pentru a preveni îmbolnăvirea, controlând factorii de risc din stilul de viaţă sau mediul înconjurător. Mai ales în cazul bolilor de inimă: o alimentaţie sănătoasă, exerciţiile fizice, medicamente de reducere a colesterolului, renunţatul la fumat şi reducerea paharelor de alcool pot face diferenţa între viaţă şi moarte.

Un grup de cercetători de la Universitatea din Glasgow a încurajat familiile cu multe cazuri de afecţiuni cardiace să îşi educe membrii mai tineri despre cum îşi pot reduce singuri riscurile de îmbolnăvire.

Ei au demonstrat că cine ia măsuri din timp şi face tot posibilul pentru a avea un stil de viaţă sănătos la 30 sau 40 de ani, va avea considerabil mai puţine şanse să dezvolte afecţiuni cardiovasculare. Cercetările lor au arătat şi că, în anumite cazuri, unele persoane trebuie să îşi monitorizeze sănătatea chiar mai devreme, de la vârsta de 20 de ani. „Istoricul familial nu este doar o legătură cu trecutul, este şi o punte către viitor“, explică dr. Sandosh Padmanabhan, profesor de Genomica Celulelor Cardiovasculare de la Universitatea Glasgow.

Familia reunită în jurul mesei de Crăciun este cadrul potrivit pentru a transmite mesajul către tineri sau ca ei să afle informaţii de la părinţi, bunici, mătuşi şi unchi.

Iată câteva întrebări la care ar trebui să ai răspuns:

  • Dintre toate rudele de gradul întâi, a făcut vreun bărbat (de ex. tată sau frate) atac de cord înainte de 55 de ani, sau vreo femeie (mamă sau soră) înainte de 65 de ani?
  • A suferit un atac cerebral vreuna dintre rudele de sânge? Dacă da, la ce vârstă?
  • A fost cineva din rudele de gradul întâi diagnosticat cu hipertensiune arterială?

Dacă eşti la adăpost de acest gen de pericole, ce faci când afli că o persoană apropiată este predispusă genetic la boli de inimă? Faceţi împreună planul pentru un stil de viaţă sănătos. Este investiţia voastră într-un viitor liniştit.

 

Vote it up
155
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza