Mituri despre medicamente

Cele generice sunt mai ieftine, dar nu mai puțin eficiente
 

Medicamentele generice sunt înțelese insuficient de publicul larg, în principal din cauza miturilor născute în jurul provenienței și eficacității lor. Aceste variante identice ale medicamentelor inovative oferă aceeași acțiune terapeutică, în schimbul unui preț mai mic.

Odată ce detineți toate informațiile corecte despre medicamentele generice, veți putea face alegeri corecte în urmarea unui tratament accesibil pentru orice diagnostic primit de la medicul curant.

Costurile ridicate ale medicamentelor sunt de cele mai multe ori cauza principală a eșecului unei terapii. Pacienții pot fi predispuși să întrerupă mai devreme tratamentul prescris de medicul specialist pe fondul lipsei banilor, riscând o agravare a bolii de care suferă și apariția altor afecțiuni care derivă din aceasta.

Soluția în acest caz pot fi medicamentele generice, mai ieftine cu 20%-90% decât cele inovative, deși au același efect terapeutic. Cele două produse sunt bioechivalente, adică au aceeași viteză și grad de disponibilitate biologică a substanței active în organism atunci cand medicamentul este administrat în aceeași doză.

Medicamentele generice sunt mai accesibile ca preț nu din pricina calității lor scazute, ci din alte rațiuni. Ele sunt lansate pe piață după ce brevetul medicamentelor inovative expiră (de obicei după aproximativ 10-15 ani), moment în care orice companie farmaceutică poate fabrica și dezvolta medicamentul, cu condiția să nu modifice substanța activă.

Prețul acestei variante identice a medicamentului inovativ este mai scăzut, deoarece nu conține costurile inițiale de cercetare. Cu toate acestea, prețul considerabil mai scăzut al medicamentelor generice naște mituri care induc în eroare consumatorii:

Medicamentele mai ieftine sunt de proastă calitate

Cele mai ieftine medicamente de pe piața farmaceutică sunt cele generice. Prin urmare, sunt deseori considerate mai puțin eficiente decât cele originale, desi prețul lor nu are nicio legatură cu calitatea, ci mai degrabă cu timpul mai scurt de dezvoltare și producție, ce implică desigur costuri mai mici.

Chiar și așa, înainte să fie comercializate, medicamentele generice trebuie să fie aprobate de autorități și licențiate pentru a pătrunde pe piață. Siguranța lor de utilizare și calitatea sunt adecvate.

Medicamentele generice își fac efectul cu întârziere

Un alt mit dezmințit de specialiști transmite ideea că medicamentele generice nu își fac efectul la fel de repede precum cele originale. Nimic mai fals, spun experții: companiile farmaceutice care doresc să producă medicamentul cu aceeași substanță activă din medicamentul inovativ, în cantitate identică, trebuie să dovedească faptul că formula farmaceutică este eliberată în organism la fel de repede ca în cazul medicamentului original. În caz contrar, alternativa mai accesibilă a medicamentului inovativ nu primește certificarea necesară pentru a fi comercializată.

Producătorii de medicamente generice au standarde de calitate mai joase

Un alt mit desființat de specialiști spune că producătorii medicamentelor generice nu sunt nevoiți să respecte aceleași standarde ale calității precum companiile producătoare de medicamente nou lansate pe piață. În realitate, nu există nicio diferență între fabricile care produc medicamente generice și cele care produc alte categorii de medicamente.

Companiile care lansează pe piață medicamente generice sunt supuse acelorași rigori de respectare a standardelor de calitate și siguranță. Aceste condiții sunt verificate periodic de autorități. Fabricile care nu se încadrează în normele legale nu primesc autorizația de funcționare, potrivit legislației în vigoare.

Medicamentele generice sunt recomandate doar în tratarea afecțiunilor ușoare

Cele mai importante arii terapeutice dispun de alternative de tratament care includ medicamentele generice. Acestea din urmă pot trata cu succes numeroase afecțiuni grave, precum bolile cardio-vasculare, cancerul, diabetul etc.

Medicamentele generice nu încurajează inovația

Descoperirea de noi formule farmaceutice eficiente nu este afectată în niciun fel de lansarea pe piață a medicamentelor generice. Dimpotrivă, acestea încurajează inovația prin stimularea concurenței dintre producătorii de medicamente. Cu cât pacienții au un acces neîngrădit la opțiuni diversificate de tratament, cu atât mai mare va fi presiunea în rândul companiilor producătoare să vină cu soluții terapeutice din ce în ce mai bune.

Prin urmare, pentru a scoate pe piață produse cât mai eficiente pentru diverse arii de tratament, companiile farmaceutice investesc mai mult în cercetarea și dezvoltarea noilor produse.

Medicamentele generice au mai multe efecte secundare decât cele inovative

Atât medicamentele inovative, cât și cele generice sunt testate după aceleași standarde de calitate și pot provoca în mod egal efecte secundare în organism (menționate în prospectul informativ). Nu există nicio dovadă științifică care să confirme acest mit.

Medicamentele generice conțin excipienți de calitate slabă

Excipienții sunt substanțele fără valoare terapeutică din medicamente, cu rol principal de facilitare a absorbției substanței active în organism. La fel ca în cazul medicamentelor originale, producătorii folosesc excipienți cu calitate testată de autoritățile competente.

Sursa: sfatulmedicului.ro

Vote it up
125
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza