Mituri despre electricitate

Adevarat sau fals? Iata cateva prejudecati despre cum poti economisi curent
 

Cand este in stand-by, aparatura electronica nu consuma electricitate.

FALS: Unele acumulatoare si dispozitive, cum sunt televizorul sau laptopul, consuma energie chiar si cand nu le folosesti. Acesti „vampiri de electricitate“ irosesc energie atata timp cat sunt conectati la o priza. Daca vrei cu adevarat sa economisesti energie, singura solutie este sa opresti anumite butoane de la panoul electric sau sa o scoti din priza.

Folosirea masinii de spalat vase este mai costisitoare decat spalatul vaselor cu mana.

FALS: Folosita corect, masina de spalat vase economiseste mai multa energie decat spalatul vaselor de mana. Ai grija doar sa incarci masina la capacitate maxima, pentru a reduce numarul spalarilor. Si foloseste modul de spalare economic, de cate ori este posibil. Astfel, temperatura de incalzire a apei scade cu cateva grade.

Panourile solare nu genereaza energie intr-o zi noroasa.

FALS: Atata vreme cat afara este lumina, panourile solare colecteaza energie, chiar si de la lumina difuza pe vreme noroasa. E adevarat ca intr-o zi insorita, panourile solare sunt mai eficiente, iar lunile de vara sunt cele mai productive, pentru ca soarele apune mult mai tarziu decat iarna.

Screensaver-ul monitorului de la computer salveaza energie.

FALS: Daca monitorul este pornit, screensaver-ul este doar un alt program care consuma energie. Mult mai putin curent electric se foloseste, in schimb, cand setezi computerul pe sleep mode. Dar cel mai bine este sa opresti monitorul si unitatea calculatorului, atunci cand nu folosesti computerul.

Furnizarea caldurii este mai ieftina daca se lasa pornita toata ziua la o temperatura mai mica, decat daca inchizi si deschizi aparatul dupa nevoie.

FALS: Termostatul reglat la o temperatura mai mica nu inseamna doar ca incaperea nu se va incalzi niciodata suficient, dar este si o risipa inutila de energie. Porneste termostatul la o temperatura confortabila cand ai nevoie si opreste-l cand nu esti in incapere.

… iar in ceea ce priveste masina...

Motoarele mai mici folosesc mai putin combustibil.

FALS: O masina mare cu un motor cu o capacitate de doi litri e posibil sa foloseasca mai putin decat acelasi tip de masina cu un motor de 1,6 litri pentru ca depune mai putin efort pentru a pune in functionare aceeasi greutate. Un test din Marea Britanie a relevat ca o camioneta cu un motor mic consuma mai mult combustibil decat un autoturism cu un motor mai mare.

Sursa: Energy Saving Trust, energysavingtrust.org.uk; AutoExpress

Vote it up
798
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza