Misterul unui crater a fost elucidat

Unul dintre cele mai mari cratere de pe planetă este rezultatul impactului cu o cometă
 

Al doilea crater de impact ca dimensiuni din lume, cu formă aproape eliptică, măsoară aproximativ 60/30 kilometri și este localizat la marginea orașului Sudbury, din Ontario, Canada. Un nou studiu, informează LiveScience, citat de Agerpres, risipește misterul legat de originea acestui uriaș crater.

Încă de la descoperirea unor bogate zăcăminte de cupru, nichel, paladiu și alte metale de mare valoare, la sfârșitul secolului XIX, oamenii de știință au început să se întrebe cum s-a format această gigantică gaură în sol, conform unuia dintre co-autorii acestui nou studiu, Joseph Petrus, geolog la Universitatea Laurentian din Sudbury. Cercetătorii știau că este vorba de un crater de impact, pornind de la o serie de caracteristici precum fragmente de rocă cimentate unele de altele, dar și prezența unei structuri conice repetitive de striații în rocă. În anii '60-'70, geologii au datat mai multe mostre de rocă și au ajuns la concluzia că impactul aflat la originea acestui crater s-a produs în urmă cu 1,9 -1,6 miliarde de ani.

Însă niciuna dintre cele câteva sute de lucrări științifice despre Bazinul Sudbury nu preciza cu exactitate ce tip de impact a dus la formarea sa. Pentru a răspunde acestei întrebări, Joseph Petrus și colegii săi au reexaminat din punct de vedere chimic rocile din crater. Prin studierea concentrației și distribuției elementelor siderofile în rocile din zona de impact, la care se adaugă dimensiunea perimetrului în care rocile au fost topite în urma impactului, Joseph Petrus și colegii săi au putut identifica tipul de impact care a produs acest crater.

Concluzia lor a fost că acest impact a fost provocat de o cometă, și nu de un asteroid. Astfel, o cometă masivă a cazut în oceanul puțin adânc din apropierea coastei unui supercontinent străvechi, numit Nuna, în urmă cu aproape 1,9 miliarde de ani. Coliziunea a fost atât de puternică încât fragmente de rocă dislocate de impact au ajuns până la 1.000 de kilometri în toate direcțiile. În urma impactului s-a format un crater gigantic, cu o formă complexă, măsurând 150 de kilometri în diametru, care apoi, de-a lungul sutelor de milioane de ani s-a erodat treptat până la forma sa din prezent. În acea perioadă, biosfera era formată din microorganisme unicelulare primitive, conform cercetătorilor canadieni.

Sursa: HotNews.ro

Vote it up
281
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza