Misterul trenului plin cu aur

Trenul nazist dispărut continuă să atragă vânători de comori
 

Trenul nazist care va fi scos la suprafață în Polonia va reprezenta una dintre uimitoarele descoperiri ale deceniului fiindcă în el se află comori crezute pierdute, spun cei convinși că langa orasul polonez Wałbrzych se află într-un tunel un tren ascuns de naziștii care nu voiau că sovieticii să pună mâna pe valori. Cealaltă tabară spune că e o nebunie să crezi că un tren de 150 metri lungime poate fi ascuns șapte decenii într-o zonă care nici nu este foarte sălbatică. În articol puteti citi atât arguemnte pro, cât și contra existenței trenului nazist.

 

De ce trenul plin cu bogății ar putea să existe

Zona Sudeților, în care se află orașul Wałbrzych, dar și castelul Ksiaz, un alt loc important al poveștii, a fost scena unui proiect megalomanic al naziștilor între 1943 și 1945. Projekt Riese (riese însemnând uriaș, în limba germană) a necesitat un efort logistic uriaș în regiunea Silezia Inferioară, aflată atunci sub ocupația naziștilor. Au fost aduși ingineri și geniști, s-au folosit pe scară largă explozibilii și s-a demarat săparea unor tunele largi, munca grea fiind făcută de cel puțin 15.000 de prizonieri. Majoritatea au fost evrei din Ungaria, însă la îngrozitoarele munci au fost puși și copii de 10 ani, dar și evrei din România.

S-au săpat o serie de tunele legate la calea ferată principală prin linii secundare și proiectul a avut șapte locuri unde au fost construite diverse tunele, cel mai important fiind sub castelul Ksiaz aflat foarte aproape de Wałbrzych. Acolo, unele tunele au ajuns la 60 de metri adâncime și se zvonise că Hitler ar fi vrut să-și construiască acolo cartierul general. Toate erau legate de calea ferată ce lega orașele sileziene Waldenburg și Breslau (Wałbrzych și Wroclaw, în Polonia de astăzi).

Proiectul Riese a fost oprit în 1945 când naziștii pierdeau războiul, iar în haosul de după au dispărut și documentele despre scopul proiectului Riese. S-a scris că germanii voiau să construiască gigantice fabrici de armament și buncăre ultra-rezistente. Mai mult, susținătorii teoriilor conspirației spun, nu doar că în tunele sunt ascunse comori, ci că se lucra la o bomba atomică sau la dispozitive anti-gravitaționale...

Însă dincolo de ideile fanteziste, martorii oculari spun că zona era plină de trenuri blindate care întrau în munte, iar despre posibilul tren care captivează interesul tuturor s-ar fi aflat după ce un ceferist polonez care a participat la camuflarea garniturii ar fi dezvăluit pe patul de moarte locul unde trenul este ascuns. Acum se vorbește despre existența mai multor trenuri ascunse în zonă, unele cu materiale periculoase, iar altele cu valori.

 

De ce e improbabil să existe un astfel de tren

Mulți spun că s-a exagerat cu zvonurile despre trenul nazist și insistă pe faptul că, până când nu vor există imagini clare, nu avem decât povești SF. Proiectul Riese a existat, peste 5.000 de oameni au murit în condiții groaznice în subteran, dar au fost terminați doar 9 km de tunele fiindcă se lucra cu tehnică rudimentară. În doar 9 km de tunele este greu să ascunzi numeroase trenuri blindate pline cu bogății.

Apoi, după 70 de ani, aproape niciun om implicat în diverse întâmplări nu mai este în viață, astfel că informații "la prima mână" sunt imposibil de aflat.

În plus, deși vorbim de o zonă montană (munții Sowie) nu este una izolata, astfel că în 70 de ani s-ar fi descoperit aceste trenuri, fie din întâmplare, fie în cadrul unor acțiuni organizate de guvern, acțiuni despre care sunt informații că ar fi existat chiar și după căderea comunismului.

Chiar și declarațiile diverșilor oficiali polonezi sunt contradictorii în ultimele zile, unii spunând că e 99% sigur că vorbim de un tren din Al Doilea Război Mondial, iar alții ferindu-se cu orice preț să pronunțe cuvântul tren. Luni, oficialii au spus că cele mai noi documente prezentate de cei care pretind că au gasit trenul nu sunt convingătoare, astfel că nu e nicidecum sigur că suntem în fața unui moment istoric.

Nu în ultimul rând, nu este prima oară când în Polonia se zvonește că s-a găsit un tren plin cu aur. O dată la câțiva ani apare zvonul și toată lumea se agită, însă acum zvonurile par mai credibile și au fost amplificate de aparițiile în media și de share-urile de pe rețelele sociale.

Există sau nu trenul nazist? În următoarele săptămâni ar trebui să aflam. Cert este că se scrie atât de mult despre subiect fiindcă misterele fascinează mereu, aurul este atractiv, iar poveștile cu comori vor fi mereu la modă, mai ales când au "fundații" construite din adevăruri istorice.

Sursa: HotNews.ro

Vote it up
316
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza