Misterul fosilelor din Transilvania

Paleontologii descriu o specie bizară de mamifer cu dinți roșii
 

Articole similare

Noi informații despre o specie bizară de mamifer cu dinții roșii, care a trăit în spațiul Transilvaniei în urmă cu 70 de milioane de ani, au fost aduse recent de paleontologul Vlad Codrea, de la Facultatea de Biologie și Geologie a Universitații Babes-Bolyai, care a analizat-o împreună cu Thierry Smith, paleontolog al Institutului Regal de Științe Naturale din Belgia, potrivit Playtech

Mamiferul multituberculat cretacic Barbatodon transylvanicus prezintă o concentrație surprinzător de ridicată de fier, mai ales în incisivi și molari, ceea ce conferă dinților lor o culoare roșu-sângerie. Potrivit Agerpres, este cel mai vechi mamifer cu dinții roșii cunoscut până în prezent, iar craniul aproape întreg, descoperit de Vlad Codrea, fosila de mamifer este în cea mai bună stare de conservare dintre cele găsite în Europa și care să dateze din Cretacicul terminal.

"Mamiferul avea aspectul și dimensiunea unui șobolan actual, deși nu există nicio înrudire directă între aceste animale. Această compoziție particulară a smalțului dentar o interpretăm ca o adaptare pentru o hrană mai dură", posibil grăunțe, care solicită dinți mai rezistenți. Și la alte mamifere din acest grup se cunosc dinți cu o coloratură roșie, dar nu din Mezozoic. Acesta ar fi primul astfel de caz", a explicat Vlad Condrea.

"Cu ajutorul analizei spectrometrice, am putut observa că smalțul avea în compoziție o concentrație de 6,88 la sută fier, ceea ce conferea dinților o protecție la uzură. Acest lucru era deosebit de important ,pentru că acestui mamifer nu îi creștea un alt set de dinți", a explicat și Thierry Smith, potrivit unui comunicat transmis de Institutul Regal de Științe ale Naturii din Bruxelles.

Micuțul mamifer cu dinții roșii descoperit în Transilvania făcea parte din Ordinul Multituberculatelor, al cărui nume vine de la suprafața  mamelonară a premolarilor și molarilor lor. Acest grup de animale a supravietuit extincției în masă, care a avut loc la finalul Cretacicului, acum 65 de milioane de ani, potrivit Playtech

Sursa: HotNews.ro

Vote it up
412
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza