Misteriosul mormânt antic de la Salonic

Se crede că acolo sunt îngropate rude ale lui Alexandru cel Mare
 

Săpăturile arheologice din mormântul grec de la Amphipolis au scos la iveală rămășițele a cinci persoane de diverse vârste, testele ADN urmând să dea informații suplimentare despre acești oameni care au murit acum 2300 de ani. Mormântul descoperit în vara lui 2014 a suscitat un imens interes, fiind una dintre cele mai mari descoperiri arheologice din ultimii ani. S-a speculat că acolo ar fi putut fi îngropat Alexandru cel Mare, însă acum se crede că fie e mormântul unui general de-al său, fie al unor rude.

În mormânt au fost găsite până acum 550 de fragmente de os, 157 dintre acestea fiind oase umane, a anunțat Ministerul Culturii din Grecia, citat de ziarul Kathimerini. E vorba de o femeie în vârstă de circa 60 de ani, care suferea de osteoporoză și avea cam 1,57 metri înălțime și de doi bărbați de aproximativ 35, respectiv 45 de ani, înălțimi de 1,62 și 1,68 metri, cel mai tânăr dintre ei având semne că ar fi fost înjunghiat mortal. Au fost descoperite și oase ale unui nou-născut, dar și rămășitele incinerate ale unui adult.

Următorul pas este o analiză ADN a rămășitelor umane, pentru a se vedea dacă au legături de rudenie, însă lipsa dinților și a bucăților de craniu folosite în astfel de analize ADN ar putea să fie un impediment.

S-a speculat că printre rămășițele umane găsite acum ar fi și cele ale Olympiei, mama lui Alexandru cel Mare, care a trăit între 375 și 316 î.Hr. Arheologii spun însă că nu se stie și că astfel de presupuneri nu se bazează pe nimic.

Mormântul în care se fac excavații datează din perioada 325-300 i Hr, dar nu sunt semne că ar fi locul în care ar fi fost îngropat celebrul cuceritor Alexandru cel Mare ci, fie e vorba de mormântul unui general de-al sau, fie al unor rude.

Fațada mormântului era decorată cu doi sfincși mari de marmură, iar înăuntru au fost descoperite trei încăperi cu arcade, în ele fiind găsite cariatide și un mozaic ce înfățișează răpirea Persephonei de către Hades.

Sursa: HotNews.ro

Vote it up
213
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza