Misterele electricitatii

Copiii sunt asteptati sa descopere tainele curentului electric, intr-o expozitie organizata de Discovery
 

<p>

Expozitia este dedicata copiilor cu varste intre 8 si 16 ani si poate fi vizitata gratuit, incepand de azi, in Sala Imagika Grand din complexul bucurestean Baneasa Shopping City, timp de patru saptamani.  Aici, cei mici pot sa experimenteze si sa invete legile si aplicatiile electricitatii.

Tot in Grand Cinema Digiplex, in fiecare zi de luni pana vineri, intre 10.00 si 12.30, parintii si profesorii pot viziona alaturi de copii unul dintre programele Scolii Discovery pe diverse teme referitoare la electricitate - "Energia si lucrul mecanic", "Electricitatea", "Lumina si spectrul electromagnetic" si "Bill Nye despre fizica".

“De data asta am ales sa ne concentram pe fizica, mai precis pe fenomenele legate de electricitate. Dimineata, copiii insotiti de profesori sau parinti pot urmari programele Scolii Discovery legate de electricitate, iar dupa aceea pot urca in sala Imagika, pentru a experimenta pe viu legile fizicii, aplicate in obiectele expuse, realizand astfel o trecere completa de la teorie la practica, in incercarea de a intelege mai bine fizica, in toata splendoarea ei", a declarat Ada Roseti, director de Programe pentru Europa de Sud-Est la Discovery Networks.

Printre exponate, copiii vor putea observa si experimenta modul in care functioneaza sau interactioneaza bateriile si generatoarele, magnetii si globurile de plasma sau un gard electric.

Iata care sunt experimentele pe care le pot incerca vizitatorii expozitiei:

1.    Masina Wimshurst - Experiment: rotiti manerul ca sa generati electricitate statica; treptat tensiunea va creste pana la cateva zeci de mii de volti, iar un arc electric se va produce intre electrozi.
2.    Transformator - Experiment: miscati bobinele transformatorului si vedeti cum puteti face ca energia electrica sa se transmita prin aer.
3.    Bateria umana - Experiment: puneti-va mainile pe doua placi de metal si veti putea genera curent electric.
4.    Electro-magnet - Experiment: activati electromagnetul si realizati o sculptura din bucati de fier magnetizat.
5.    Electroliza - Experiment: descompune apa in oxigen si hidrogen, apoi produce o explozie cu ajutorul celor doua gaze.
 
Aflata la cea de-a doua editie, expozitia interactiva este un proiect realizat de Discovery Networks in colaborare cu Centrul de cursuri pentru parinti Parentime si Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR).

Scoala Discovery in Romania

La inceputul acestui an, Ministerul Educatiei si Discovery Networks au lansat proiectul "Scoala Discovery". Este vorba despre o initiativa conceputa pentru a sustine educatia stiintifica in Romania, care incurajeaza elevii si profesorii sa utilizeze resurse new media la orele de curs. Daniel Funeriu, ministru al Educatiei la acea vreme, a declarat ca parteneriatul nu implica niciun cost pentru Ministerul Educatiei si ca, din 16 ianuarie, Discovery Channel prezinta astfel zilnic o ora de programe educationale pe parcursul careia nu exista publicitate.

Luni este Chimie, Marti - Fizica, Miercuri - Alte Stiinte, Joi - Matematica, Vineri - Biologie. In fiecare zi programele educationale sunt difuzate pe Discovery Channel incepand cu ora 15.00, iar in weekend sunt difuzate in reluare, incepand cu ora 8.00. O parte dintre emisiunile Scolii Discovery sunt disponibile pentru vizualizare si online, pe site-ul scoala.discovery.ro, astfel ca pot fi vazute si in clasa.

In ianuarie 2012, Discovery Networks a organizat o sesiune de formare profesionala pentru 100 de profesori din toata tara, unde experti americani din cadrul Discovery Education le-au vorbit cadrelor didactice despre utilizarea resurselor audio-video in procesul de predare, se arata intr-un comunicat al organizatorilor.
 
Scoala Discovery este un proiect dezvoltat in parteneriat cu Discovery Education, o platforma infiintata in Statele Unite in 2004, care sustine profesorii si elevii cu solutii digitale care stimuleaza curiozitatea elevilor. Apeland la arhiva de programe Discovery, platforma Discovery Education a ajuns la peste un milion de profesori si 35 de milioane de elevi din America, precizeaza comunicatul.

</p>

Vote it up
146
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza