Minunile lumii

Manastririle din Moldova, Palatul lui Dalai Lama si alte monumente faimoase.
 

Articole similare

Palatele spectaculoase

Palatele Potala si Versailles sunt o marturie a nazuintelor spirituale si a succesului pe plan mondial.

In calitatea lor de domicilii oficiale ale regalitatii si sefilor de stat, palatele reprezinta intruchiparea arhitecturala a puterii si prestigiului. Ele nu au avut niciodata rolul de simple locuinte, ci au fost - si in unele cazuri inca mai sunt - centre de guvernamant, pline cu oficiali, administratori si vizitatori. In aceasta calitate, ele reprezinta comunitati bine structurate in care fiecare le recunoaste functia aflata in subordinea conducatorului.

Doua dintre cele mai impresionante palate reprezinta doua tipuri diferite de simboluri ale puterii, unul este considerat punctul central al nazuintei spirituale, iar celalalt este un imn inchinat succesului mondial.

Palatul Potala a fost resedinta istorica de iarna a lui Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului, inaltata spre cer pe un varf stancos de deal aflat in centrul capitalei Lhasa.

Datand inca din 1645, cel mai inalt palat din lume reprezinta un centru important al culturii tibetane. Exteriorul are un profil puternic asemanator unei fortarete, cu ziduri groase, aplecate spre interior, inaltat pe 13 etaje cu trepte si terase plate ce se intind pana in varful terminat cu dhvaja (stindarde cilindrice).

Interiorul e format dintr-un fagure de 1.000 de incaperi de holuri si capele ce contin mii de picturi si statuete religioase, altare sculptate si impodobite, morminte budiste pretioase din aur, continand ramasitele fostilor Dalai Lama - punctul central de atractie al pelerinajelor inclusiv in zilele noastre.

In 1668, atunci cand regele Ludovic al XIV-lea al Frantei a dispus reamenajarea cabanei de vanatoare de la Versailles aflata la 16 kilometri vest de Paris, a demarat proiectul pentru crearea celui mai maret si extravagant palat din Europa. Apartamentele cu camere somptuoase, pline de fast, cu Camera Oglinzilor in centru - cu o lungime de 73 de metri pe care atarna 357 de oglinzi - constituiau premisa pentru inaintarea spre apartamentele regale. Gradinile protocolare inconjurate de lacuri, statui si fantani alcatuiesc cele mai mari gradini de palat din Europa. Toate aveau rolul de a exprima gloria si puterea Regelui Soare.

Constructia a continuat si sub domnia lui Ludovic al XV-lea si al XVI-lea si timp de un secol Versailles a reprezentat un etalon in domeniul arhitecturii si modei. Nicio alta asezare nu-i putea fi rivala din punct de vedere al ambitiei si grandorii - sau al costurilor implicate.

Castelul din cer

‘Nebunul’ Rege Ludovic al II-lea al Bavariei construia castele in acelasi ritm in care alti monarhi achizitionau trasuri sau picturi. Bijuteria coroanei sale este Schloss Neuschwanstein, castelul de poveste care l-a inspirat pe Walt Disney.

Vazut la apus peste valea Alpilor din statul german Bavaria, Schloss Neuschwanstein pare sa pluteasca in aer. Pe cat este de minunat, pe atat este de scandalos: un monument medieval construit in vremurile moderne, cu costuri enorme si de proportii gigantice.

Astazi, cand au trecut 122 de ani de la construirea lui, Schloss Neuschwanstein inca iradiaza un suflu de demnitate regala onirica. In mod paradoxal, acesta poate fi considerat un castel medieval daca il comparam cu multe altele construite pentru acest scop.

Facand uz mai degraba de averea personala in loc sa secatuiasca visteria statului, 'Nebunul' Rege Ludovic al II-lea al Bavariei a inceput sa construiasca o multime de castele. Neuschwanstein urma sa fie ascunzatoarea lui din varful muntelui, o fantezie ce evoca miturile medievale si in acelasi timp o asezare demna de opera marelui compozitor Richard Wagner.

Neuschwanstein putea fi considerat o locuinta medievala daca ne uitam la abundenta de sculpturi complicate in lemn, tapiterii si piese atarnate pe pereti, dar in acelasi timp era si extrem de modern din punct de vedere al confortului. Era dotat cu piese opulente de mobilier, covoare, sonerii electrice pentru servitori, incalzire centrala, apa curenta calda si rece in dormitoare, chiar si linii telefonice. Doar cladirea principala insuma 200 de camere, desi interiorul nu a apucat niciodata sa fie finisat.

Ludovic s-a imprumutat de sume mari de bani pentru a-si finanta proiectele arhitecturale ambitioase pana cand cativa ministrii puternici din guvern au reusit sa-l declare nebun si sa-l inchida. Insa astazi creatiile sale - in mod special Neuschwanstein - sunt unele dintre cele mai importante atractii turistice din Germania, producand sume importante de bani. Poate ca planurile lui nu erau atat de demente pana la urma.

Viziuni glorioase

Arta si arhitectura se impletesc perfect in aceste biserici monahale ortodoxe superb decorate, situate intr-un colt din nord-estul Romaniei in prezent.

Manastirea Voronet din Gura Humorului, situata in prezent in nord-estul Romaniei, a inceput sa fie construita in anul 1488 de catre Stefan al III-lea al Moldovei cu scopul de a-i multumi lui Dumnezeu pentru victoria obtinuta impotriva turcilor in apropiere de Vaslui. 

Capela principala a manastirii, dedicata Sfantului Gheorghe, are trei arcade deasupra carora se afla cupole si jumatati de cupole; efectul final se aseamana cu o aglomerare de cochilii de scoici. In interior a fost decorata cu minunate picturi murale reprezentand Pasiunea lui Hristos, o capodopera a artei bizantine tarzii. Si mai remarcabila este fresca exuberant de colorata, pictata pe peretii exteriori ai bisericii.

Manastirea lui Stefan a lansat o moda. In perioada deceniilor urmatoare, au fost infiintate in regiune o serie de case monahale ortodoxe, fiecare concurand la randul ei cu cea construita inainte din punct de vedere al frumusetii picturilor. Manastirea din Humor, situata la doar cativa kilometri de Voronet, a fost inchinata in 1530. Toma din Suceava, artistul care a decorat aceasta biserica, era pasionat de rosul-caramiziu aprins. Extrem de captivanta este scena care o infatiseaza pe Fecioara Maria intervenind sa salveze vechiul oras Constantinopol din fata asediului persan.

Ultima manastire grandioasa a fost construita spre est, la Sucevita. Printre frescele ei, care nu au fost pictate pana la inceputul secolului XVII, se numara si Scara virtutilor, infatisand treptele pe care credinciosii urca spre Cer. Spirite indraznete se leagana deasupra unui golf ametitor, incurajate de ingerii din cer si distrase de demonii de jos.

Orasul libertatii

Acoperisurile cu tigle rosii, palatele Renasterii si amplasarea pe coasta cu briza nu dezvaluie nimic din lungile lupte pentru libertate desfasurate in acest oras stravechi, cu portul protejat de ziduri fortifiate inalte prin care niciun dusman nu a reusit sa patrunda.

Probabil ca pentru potentialii  invadatori Dubrovnikul, cu covorul sau de munti pe o parte si dealurile prapastioase pe cealalta parte, parea de neinvins. Chiar si astazi, vizitatorii care intra in oras cu barca sunt intampinati de un zid uimitor de piatra ce imprejmuieste orasul vechi si portul, flancat de turnuri, bastioane si fortarete. Sunt considerate a fi printre cele mai marete si mai bine pastrate ziduri defensive din Europa.

De ce a avut acest mic port din sudul Europei nevoie de fortificatii atat de puternice? Chiar de la inceputul secolului XII, orasul-stat autonom Ragusa, caci aceasta era denumirea sub care era cunoscut Dubrovnikul, s-a trezit prins intre doua puteri rivale - bizantinii si venetienii la nord si vest si, mai tarziu, otomanii la est - care se luptau pentru controlul asupra rutelor de comert profitabile din Marea Adriatica. Cu ajutorul unei stretagii diplomatice iscusite, Ragusa a reusit sa-si pastreze autonomia si sa se bucure de o mare prosperitate ca port comercial.

Atunci cand Constantinople a cazut prada otomanilor in anul 1453, urmat de Bosnia in anii 1460, Dubrovnikul a hotarat sa-si consolideze sistemul de aparare. Circularul Turn Minceta a fost construit in punctul cel mai inalt ale fortificatiei, in jurul unui fort mai vechi, el insusi incojurat de ziduri groase si creneluri. Fortul Bokarm, considerat cea mai veche cazemata fortificata pastrata in Europa, a fost construit pentru a apara Poarta Pila, principala intrare pe uscat in oras.

Cea mai amenintatoare dintre toate este Fortareata Sf. Lawrence (Sv Lovri), situata pe o stanca foarte abrupta amplasata in partea de vest a zidurilor, la o inaltime de 37 de metri deasupra apei. Deasupra portii fortaretei sta inscriptionat urmatorul motto: "Libertatea nu trebuie vanduta nici macar pentru tot aurul din lume."

In secolul XIX, Ragusa si-a pierdut pretioasa libertate - mai intai in fata dominatiei napoleoniene si apoi a celei austriece. Turbulententul secol

XX a culminat cu Razboiul Croat de Independenta care a avut loc la inceputul anului 1990, atunci cand Armata Poporului Iugoslav a bombardat orasul timp de trei luni. Pacea s-a restabilit intr-un final si pagubele au fost reparate. Spiritul liber al orasului Dubrovnik dainuieste in continuare.

Bijuteria Atlanticului

Un amestec bogat de arhitectura coloniala si cultura braziliana infloritoare se combina in aceasta bijuterie de oras situat pe tarmul Oceanului Atlantic.

Poate ca nu e la fel de cunoscut precum alte avanposturi iberice, dar Olinda din nord-estul Braziliei eclipseaza competitia cu ajutorul arhitecturii meticulos conservate si vietii culturale vivace. Orasul s-a nascut in anul 1535, atunci cand liderul portughez militar Duarte Coelho Pereira a pus bazele unei mici asezari situata pe unul dintre dealurile de aici. La inceputul secolului XVII a devenit capitala regiunii Pernambuco si centrul industrial al trestiei de zahar portugheze.

Razboiul mondial din Europa a deschis calea invaziei germane si a ocupatiei nord-estului Braziliei intre anii 1630 si 1645. Invadatorii au ales Recife pe post de adapost si mai tarziu au ars Olinda aproape pana la temelii.

Cand s-au intors portughezii, au reconstruit Olinda si au transformat-o intr-un oras si mai frumos, alaturand cladirilor care au supravietuit altele noi, construite in stil baroc. Cele mai proeminente sunt bisericile, manastirile si seminariile teologice, cu interioarele decorate din abundenta cu lemn sculptat, poleite, pline de sculpturi si placi pictate. Printre alte puncte de reper se numara Biserica Carmo, cea mai veche biserica carmelita din Brazilia, Catedrala Olinda si Manastirea de Maici din San Francisco. Eforturile de conservare au inceput din anul 1970 si regulile stricte de renovare au ajutat la pastrarea integritatii arhitecturale a vechiului oras.

Vote it up
260
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza