Minuni florale

Pentru un sfert de milion de plante, reproducerea implica prezenta florilor
 

<p>

Pentru un sfert de milion de plante, reproducerea implica prezenta florilor. Acestea pot fi cat o masuta pentru cafea sau mai mici decat o granula de nisip, dar toate au aceeasi treaba vitala: sa permita plantelor sa faca seminte.

Cea mai mare floare din lume

Cea mai mare floare unica apartine unei plante care aproape toata viata e nevazuta. Este o planta parazita, se numeste rafflesia si creste in jungla malaysiana, in radacinile vitei tropicale. E vizibila o data pe an, cand infloreste.
Mai intai apare un mugur carnos, ca o varza, care iese incet din pamant. Apoi se deschide treptat, formand un imens bol maro roscat, inconjurat de petale cauciucate rosu cu grena. Floarea poate ajunge la diametrul de 1 m si greutatea de 7 kg. Emana un miros puternic de carne putrezita, care atrage mii de muste.
Dupa ce este polenizata, floarea formeaza un fruct mare zemos, plin cu seminte. Acesta trebuie sa astepte apoi pasul greu al unui animal mare – un rinocer sau un elefant. Cand este calcat, fructul se deschide si semintele se lipesc de labele animalului.
In timp ce acesta umbla prin jungla, semintele de rafflesia intra in sol. In felul acesta, au sansa de a fi plantate langa radacinile unei alte vite gazda si procesul vietii parazite poate reincepe.

Spectaculoasa inflorire a palmierului talipot

Palmierul talipot din sud-estul Asiei face o singura floare uriasa, iar dupa aceea moare. Infloreste abia dupa ce ajunge la 60-70 de ani de viata. Inflorescenta alb-crem iese din varful trunchiului si poate sa atinga 6 m lungime, aproximativ un sfert din inaltimea initiala a copacului. Seamana cu o imensa esarfa de pene cu multe ramificatii, care se inalta deasupra coroanei si contine pana la 60 de milioane de flori individuale – intrecand orice inflorescenta din lume.

Acest uluitor spectacol dureaza cateva saptamani, pana cand, in final, toate florile se usuca si copacul este gata sa dea seminte. Apoi, rezervele sale se epuizeaza. Dupa ce si-a incheiat atat de insolit ciclul de reproducere, copacul moare incet.

Planta cu microflori fara petale

Cea mai mica planta cu flori este lintita – niste firicele verzi care plutesc pe suprafata iazurilor. Acestea au o tulpina de forma sferica, fara frunze si de obicei o singura radacina aflata sub apa. Se cunosc mai multe feluri de lintita si unele sunt atat de mici incat pot intra printr-o gaura de ac. Cea mai mica specie isi are provenienta in Australia. Nu are deloc radacini, iar diametrul pe care il atinge la maturitate este de 0,33 mm – abia daca poate fi vazuta cu ochiul liber.

Lintita face cele mai mici „flori“ din lume. Aceste flori se formeaza in pungi microscopice si sunt cat se poate de simple, fara petale. Sunt atat de mici, incat un buchet format dintr-o duzina intreaga poate sta fara nici un fel de probleme pe varful unui ac.

Duhoarea irezistibila a limbii-diavolului

Limba-diavolului este o inflorescenta neobisnuita uriasa, care miroase foarte puternic a peste stricat. Mirosul este atat de respingator, incat se cunosc cazuri in care unii oameni au lesinat din cauza lui. Mustele au insa o cu totul alta reactie.
Planta creste in padurile tropicale din Sumatra. Inflorescenta poate depasi inaltimea unui om si consta dintr-o sageata galbena, ca o umbrela inchisa, care se inalta dintr-o imensa cupa mov-inchis. In ciuda faptului ca alunga oamenii, duhoarea atrage in schimb polenizatorii – muste care se hranesc cu carne putrezita. Promisiunea unui ospat pe cinste aduce in jurul florii zeci de muste.

Flori care isi fac loc topind zapada

Varza-sconcs din America de Nord are obiceiul „sa-si faca incalzirea“.Planta infloreste la sfarsitul iernii sau la inceputul primaverii, in multe cazuri chiar si atunci cand pamantul este inca acoperit de zapada.

Pentru a-si putea face loc prin acest covor inghetat, florile isi genereaza propria caldura. Acest lucru se intampla printr-o serie de reactii chimice care „ard“ un combustibil zaharos. Florile se incalzesc cu pana la 25oC in plus fata de temperatura mediului inconjurator si astfel reusesc sa topeasca zapada si sa iasa la suprafata. Caldura generata de varza-sconcs contribuie si la raspandirea mai usoara a mirosului acesteia in aerul rece de primavara. Insectele sunt astfel atrase mai usor, perpetuand polenizarea.

Interiorul unei flori

Multe flori au petale viu colorate care atrag insectele. Dar zona cea mai importanta a florii este in mijloc, unde se afla organele masculine si feminine. Cele masculine – staminele – produc polen. Aceasta substanta galbena, ca un praf, contine celule masculine. Organele feminine – carpele – colecteaza polenul pentru a se putea forma semintele. Fiecare are o platforma de aterizare (stigmat), care aduna polenul si o cavitate (ovar) care contine un ovul. Majoritatea florilor nu folosesc propriul polen pentru a face seminte. Polenul e purtat din floare in floare de insecte, vant sau apa. Acest proces asigura incrucisarea plantelor, incurajand combinarea genelor si oferind semintelor cele mai mari sanse de supravietuire.

</p>

Vote it up
175
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza