Minuni arheologice descoperite în Mexic

Error message

  • The file could not be created.
  • The file could not be created.
După 11 ani, se încheie explorarea unui tunel unde nimeni nu a mai călcat de 18 secole
 

În tunelul de la Teotihuacan au fost găsite mii de obiecte ce pot da detalii despre o civilizație care a stârnit dispute între istorici, iar arheologii speră că în trei camere neexplorate ar putea fi mormintele căpeteniilor locale. Mai mult, descoperirile au arătat că pereții tunelului erau acoperiți de o pulbere minerală specială care scânteia superb când oamenii intrau cu torțele.

Teotihuacan este unul dintre cele mai importante situri istorice ale Mexicului, orașul fiind construit începând cu anul 100 î.e.n., cu străzi largi și piramide uriașe. Marile monumente au fost construite până în anul 250, iar la apogeu, prin secolele V-VI, orașul avea peste 120.000 de locuitori, cele mai optimiste estimări vorbind despre 200.000. Istoricii nu au găsit documente scrise și nici morminte regale, astfel că nu se știe ce civilizație mezo-americană a construit o astfel de metropolă. Într-un timp s-a crezut că e vorba de tolteci, însă aceștia au prosperat în alte perioade istorice.

Cea mai mare piramidă din Teotihuacan este cea a Șarpelui cu Pene și la 20 de metri sub ea a fost descoperit din pură întâmplare în 2003 un tunel a cărui existență a fost dezvaluită de o furtună care a scos la lumină un puț. Săpăturile au durat 11 ani fiindcă în tunelul de peste 100 de metri lungime s-au găsit zeci de mii de obiecte ce a trebuit  să fie inventariate cu grijă, fiind esențial locul unde au fost găsite și ce le inconjura.

S-au găsit semințe, ceramică, piese de olărit, bijuterii, sculpturi, scoici și oase de animale, toate de acum cel puțin 1.800 de ani. În plus, pereții erau "pudrați" cu o soluție făcută din minerale care reflectă lumina torțelor, creând efecte vizuale deosebite, asemănătoare cu un cer cu stele.

Arheologii au avut bucuria de a descoperi trei camere la capătul acestui tunel, camere în care abia s-a început cercetarea. Rezultatele vor fi anunțate peste un an, dar arheologii spun că tunelul trebuie să fi fost un loc sacru, iar în aceste camere s-ar putea găsi morminte ale conducătorilor orașului. Până acum la Teotihuacan nu s-au găsit morminte ale foștilor suverani, astfel că ar fi o premieră care ar aduce informații extrem de valoroase.

Despre declinul orașului nu se știu lucruri certe, fiind avansate o serie de terorii, însă căderea a avut loc după anul 750 și nu e exclus să fi fost determinată și de erupția unui vulcan.

Sursa: HotNews.ro

Vote it up
245
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza