Mingi de foc in Ierusalim

"O flacara (ce) izbucnea din locul sacru si ii oprea... pe unii i-a ars de vii... altora le-a mu­­tilat principalele parti ale corpului"
 

Incercarea imparatului roman Iulian de a reconstrui marele Templu din Ierusalim, in 363 d.Cr., a esuat in imprejurari misteri­­oa­­se. Pana si Iulian a fost ucis in acelasi an, in timpul luptelor cu persii.

Templul original a fost distrus cand Ves­pasian si Titus au asediat Ierusalimul, in anul 70 d.Cr. Intre timp, Imperiul Roman devenise crestin sub imparatul Constantin, dar Iulian Apostatul s-a convertit la paganism. El voia sa reconstruiasca Templul pentru a-i sustine pe evrei si pentru a dezminti profetia lui Isus, aceea ca nu va ramane nici o piatra din acel templu.

Iulian l-a insarcinat pe prietenul sau, Aly­pius, cu supravegherea lu­­crarilor. Istoricul Ammianus Marcellinus spune ca „desi acest Alypius a grabit cu forta lucrarile, mingi de foc ingrozitoare continuau sa tasneasca din apropierea fundatiilor Templului, si faceau ca locul sa fie ina­­ccesibil pentru muncitori... si pentru ca astfel natura li se opunea cu indar­jire, Iulian a renuntat“.

Desi relatarea suna ca si cand ar fi fost scri­­sa de un crestin, invocand mania lui Dum­­nezeu impotriva paganismului, Ammi­­anus era un admirator al lui Iulian. Sin­­gura relatare cres­tina despre incercarea de a reconstrui Templul ce a supravietuit, scrisa de Gregorie din Nazi­ans, vorbeste despre „o flacara (ce) izbucnea din locul sacru si ii oprea... pe unii i-a ars de vii... altora le-a mu­­tilat principalele parti ale corpului“. Scena pare dintr-un film de Steven Spielberg; ex­­plicatia cea mai pla­­uzibila pare a fi un cu­­tre­­mur. Acestea sunt relativ dese in zona, si unul a fost inregistrat in luna mai a anului 363. Unii istorici au su­­gerat ca mira­colul ar fi putut fi regizat de aceia care nu voiau ca Templul sa fie re­­con­­struit.

Vote it up
158
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza