Minciuni nascocite de parinti

De la Zana Maseluta la Mos Craciun, parintii sunt campionii asa-ziselor „minciuni nevinovate“, pe care le spun copiilor.Foto: RDA/GID
 

<p>Cand Niculina Iordachescu avea cinci ani, a spart din greseala bibelourile din vitrina, pe care toata familia le adora: "Atunci, mama mi-a zis ca o sa ma duca inapoi la omul de la care ma cumparase", isi aminteste ea.
Din acel moment, Niculina a devenit foarte cuminte si atenta cu lucrurile din casa, temandu-se ca nu cumva sa-i fie "returnata" omului de la care credea ca fusese cumparata.

"Cand aveam opt ani, mama mea mi-a povestit intr-o seara cat de greu m-a nascut. Atunci, mi-a picat fisa: am inteles ca povestea cu omul de la care ma cumparase fusese doar o pacaleala ca sa fiu mai cuminte. Intr-adevar, ii reusise", spune Niculina, o fosta profesoara de chi­mie, acum in varsta de 58 de ani.

Cand avea doar trei ani, Ana Ivanov, consultant PR la o asociatie neguvernamentala din Bucuresti, era pacalita de parinti ca o vor duce la scoala daca nu se cuminteste si mai face nazbatii.

"Minciuna asta mergea la fix. Cand eram foarte mica, imi era asa de frica de scoala, ca eram in stare sa fac orice mi-ar fi cerut, numai sa nu ma trimita acolo", povesteste Ana, acum in varsta de 28 de ani.

Mariei Stan, din Ploiesti, mama ii spunea ca, daca nu scrie frumos si nu invata bine, o duce la tara, ii ia o vaca si o trimite la izlaz cu ea. "O credeam, pentru ca locuinta noastra era aproape de o comuna unde pasteau multe vaci. Visul meu era sa ajung la Bucuresti, nu la vaci", spune Maria Stan, acum studenta in anul III la Facultatea de Relatii Economice Internationale din Bucuresti. 

Daca iti intrebi cunoscutii, fara indoiala ca vei auzi multe povesti asemanatoare spuse de parinti copiilor. Unele dintre ele sunt tentative de a-i speria pe cei mici ca sa se poarte mai frumos, altele incearca sa le ofere explicatii putin probabile cu privire la adevaruri mai mult sau mai putin incomode. Insa cat de raspandita este aceasta practica? Nu le face, oare, rau copiilor? Nu cumva parintii incearca sa fie binevoitori, dar reusesc doar sa fie delasatori?

Pentru a afla raspunsul la aceste intre­bari, am efectuat un sondaj reprezentativ la nivel national, pe un esantion de 1.249 de adulti, intrebandu-i daca au fost mintiti cand erau copii si daca au facut si ei la fel cu copiii lor.

Un impresionant procent de 85% din cei intervievati si-au amintit clar ca li s-au spus astfel de minciuni cand erau copii. Dupa cum va asteptati probabil, cele mai frecvente minciuni nevinovate sunt (copiii sa nu se uite la ce vom scrie acum!): "Mos Craciun" si "Te-a adus barza". Ceea ce surprinde e insa inventivitatea cu care infrumusetam aceste mituri.

Uneia dintre persoanele intervievate i s-a spus ca barza care l-a adus era alba si frumoasa si a stat pe cosul casei pana cand cel mic a invatat sa mearga. Alteia i s-a zis ca Mos Craciun s-a nascut batran si cu barba alba pentru ca, daca ar fi fost tanar, copiii nu l-ar fi ascultat.

Insa dorinta parintilor de a-si face copiii sa traiasca intr-o lume a inchipuirii nu se opreste aici: "Mie mi s-a spus ca un inger ma priveste din cer si ma ajuta numai daca sunt cuminte, iar varului meu ii spuneau ca zana vine la capul patului lui cand el doarme", spune Laura Antohi.

Din fericire, aceste pacaleli magice nu le fac deloc rau copiilor. "Minciunelele inofensive prind copilul in mrejele unui joc cu un rezultat benefic, constructiv", spune Elena Branaru, medic psihiatru la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" din Bucuresti si specialist in dezvoltarea copilului.

Din sondajul nostru reiese ca majoritatea parintilor isi mint copiii ca sa-i faca sa fie mai cuminti, sa nu minta, sa manance bine sau sa se spele pe dinti. "Daca vei fi cuminte, tata se va intoarce de la rusi", ii spunea mama ei Mariei Isaila, o pensionara din Bucuresti. Tatal Mariei a luptat pe front in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

"O sa-ti creasca nasul mare daca minti" este o fraza utilizata de 56% din parinti, iar 55,6% din ei le spun copiilor: "Daca nu mananci, ramai mic".

Veronicai Zarescu, redactor la revista Taifasuri, parintii ii spuneau ca vine mosul s-o ia daca nu mananca tot din farfurie. "Intr-o zi, i-am spus mamei ca nu cred ca vine niciun mos. In cateva minute, la usa apartamentului a inceput sa bata cineva si am auzit o voce groasa spunand: «Am venit sa te iau pentru ca nu vrei sa mananci». Eram prea mica pentru a-mi da seama ca este chiar tatal meu." De atunci, Veronica nu a mai facut mofturi la masa.

Unii parinti au ales sa-si motiveze copiii combinand mai multe minciuni intr-un scenariu fantezist. O demonstreaza respondentii la sondaj carora li s-a vorbit despre o adevarata familie care supravegheaza copiii pe furis: Mos Craciun, fratele Zanei Maseluta si varul lui Mos Nicolae!</p>

Vote it up
616
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza