Miere pentru sănătate și frumusețe

Mierea face minuni, atât ca aliment, cât și ca medicament
 

Datorită aportului de vitamine, minerale și zaharuri, mierea este un aliment interesant din punct de vedere nutrițional, foarte utilizat în naturopatie. Ea este, împreună cu alte substanțe fabricate sau utilizate de către albine, ca propolisul, polenul și lăptișorul de matcă, deosebit de apreciată de medicina populară, care-i atribuie efecte terapeutice, în mod special antiseptice.

• Acest aliment este fabricat din nectarul florilor cules de albinele foratoare. Depus în stup, este aspirat și apoi scuipat de albinele lucrătoare, ale căror salivă și sucuri digestive îl transformă încet, încet în miere.

• Funcțiile sale terapeutice variază în funcție de natura florilor. Astfel, mierea de eucalipt, de pin, de levănțică și de mărăcine este indicată pentru tratarea afecțiunilor respiratorii. Mierea de salcâm are un efect laxativ. Mierea de păducel, de portocal și de tei are reputația de a fi sedativă, iar cea de mărăcine și de brad, diuretică.

• Mierea conține aproape 80% zaharuri, mai ales fructoză și glucoză, ceea ce o face extrem de energetică. Ea este, de asemenea, bogată în diverse săruri minerale (potasiu, mai ales), care fluctuează în funcție de tipul de miere (cea închisă la culoare conține mai multe substanțe minerale decât cea deschisă la culoare), în vitamine din grupul B și în enzime de tip amilază (de digestie).

• Mierea conține elemente grupate sub denumirea de inhibină, care împiedică dezvoltarea bacteriilor.

• Dacă vă simțiți obosit, deprimat, mierea, cu puternica sa concentrație în zaharuri, vă poate ajuta să vă regăsiți energia. Vă poate fortifica organismul pentru a combate guturaiul sau stările gripale.

• În caz de iritație, vă poate alina durerile de gât.

• Puteți s-o utilizați pentru a preveni bolile cardiovasculare, anumite boli neurodegenerative, grație antioxidanților — mai ales a flavonoizilor —, care ajută la neutralizarea radicalilor liberi.

• Mierea aduce o mulțime de beneficii și pentru îngrijirea pielii. Bogată în minerale (fier, fosfor, calciu, potasiu, seleniu, zinc), aminoacizi, acizi grași esențiali și vitamine (A, B, C, D, H, K, PP), mierea e un cocktail aproape magic de tonifiere și revitalizare! Grație proprietăților sale hidratante, mierea acționeaza asupra straturilor inferioare ale epidermei, regenerând celulele, calmand inflamațiile și îndepărtând impuritățile de la nivelul pielii. Folosește-o cu încredere în măștile de ten, dar și pe întreg corpul, în tratamente de exfoliere și hidratare!

Sursa: Reader’s Digest – “Secretele medicinei alternative” 

Vote it up
272
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza